ДПС отказва да обсъжда Изборния кодекс на ГЕРБ
Депутатите на "Воля" с нов дрескод в НС - с тениски "Аз съм Марешки"
Публикувана: 16 Sep 2020 | 10:30
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от ДПС и БСП не се регистрираха в началото на днешното пленарно заседание. Въпреки това и проблемите със системата за регистрация, които имат законотворците в новата сграда, в която заседават, мнозинството събра нужния кворум, предаде "ДНЕС.bg".

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че депутатите от движението няма да се регистрират заради промените в Изборния кодекс, които ще бъдат обсъдени днес.

 

Според него проектът на ГЕРБ за Изборен кодекс не решава нито един проблем, а само създава предпоставки за хаос и фалшификации, категоричен бе Карадайъ.

 

„Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене на бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив създава предпоставки за хаос и фалшификации“, предупреди той.

 

 

Депутатите от "Воля" нарушиха парламентарния дрескод и вместо с костюми днес отидоха на работа с тениски с надпис "Аз съм Марешки".
 

 

Причината за това стана ефективната присъда от 4 години затвор, която постанови съдът за лидера на партията и зам.-председател на НС Веселин Марешки за рекет и изнудване.
 

От името на ПГ на "Воля" Пламен Христов призова: "Долу ръцете от Веселин Марешки".
 

 

"Преди два дни цяла България стана свидетел как беше направен опит да бъде очернен един достоен човек, който е помагал на хиляди българи. Когато всички партии се сменяха на власт, той помагаше на бедните хора, и сега им помага като се бори срещу картелите", скочи депутатът в декларация.
 

 

Според Христов е направен опит да бъде употребен един почтен предприемач и политик за заблуда на Брюксел, че в България има истинско правосъдие.
 

 
"Жалък опит е това. Ние изразяваме категоричната си позиция против човек, който е създал хиляди работни места. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел за сметка на неговата жертва. Ако мълчим сега, утре всеки едни може да бъде дискредитиран и притиснат с подобни манипулации", настоя Христов.
 

 

По думите му това е саморазправа и с една млада партия като "Воля", която е успешен проект срещу бедността и картелите.

 

 

Още политически новини ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари ( 0 )