IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:45 | 16 септември 2020
Обновен: 16:24 | 17 април 2024

Окончателно: Гласуваме на машини и с хартия

Прекратиха заседанието след 6 часа дебати по Изборния кодекс

По материала работи: Слав Велев
Окончателно: Гласуваме на машини и с хартия

Депутатите решиха окончателно: Гласуваме машинно и с хартия.


В секциите в страната с над 300 избиратели ще може да се гласува и с бюлетина, и с машина, а не както бе записано сега - само с машини. Това решиха депутатите с приетите промени на второ четене в изборния кодекс.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че дебатът трябвало да се състои преди да се правят промените в ИК, но той не се състоял. Според него имало опит за налагане на ИК, който отстъпвал от демократичността на изборите. „Всички в залата искаме следващите избори да се поведат в нормална среда, да бъдат честни и прозрачни“, добави той. По думите му имало констатирани дефекти на изборите, като огромния брой недействителни гласове и сгрешените секционни протоколи, предаде "Монитор".

 

Карадайъ поиска да се прекрати дебата по точката за ИК, но предложението му не бе подкрепено. Според него в момента сме се намирали в политическа криза и трябвало да се подходи сериозно към предстоящите избори, които най-вероятно щели да бъдат предсрочни. Той критикува изпълнителната власт, че с цялата си мощ не осигурила машините, а днес прехвърляла правомощията на ЦИК, която нямала необходимите ресурси.

 

След близо 6 часа дискусии по предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ дебатите бяха прекратени, а точката ще се гледа на утрешното заседание. 

Коментари

Новини Варна