IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
08:40 | 19 септември 2020
Обновен: 21:15 | 17 април 2024

Боен кораб на US акостира във Варна

Eскадреният миноносец „Рузвелт" ще проведе учениe PASSEX, съвместно с фрегата „Смели“ и корвета „Бодри“

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук, USS Roosevelt (DDG80)

От 18 до 20 септември на неофициално посещение във  Варна е ескадреният миноносец „Рузвелт“ (USS ROOSEVELT) от състава на ВМС на САЩ. На 20 септември, след напускане на варненското пристанище, шатският боен кораб ще проведе учениe PASSEX, съвместно с фрегата „Смели“ и корвета „Бодри“ от българските ВМС, информират от пресслужбата на бойния ни флот. 

 

Предвид извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, командването и екипажа на кораба няма да слизат на брега.

 

Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.Целта на ученията е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство, оперативната съвместимост и повишаване подготовката на екипажите на море. От началото на годината досега са проведени две учения от този тип.

 

В плана на ученията трaдиционно се включват учения по съвместно тактическо маневриране, епизод по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, които се ръководят основно от участващите български кораби, както и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

 

"Рузвелт" е един от четирите разрушителя на ВМС на САЩ, базиран в Рота, Испания. Бойният кораб е дълъг 155 метра. Част от въоръжението му са  управляеми ракети от клас ′′Арли Бърк′′.

 

Това е шестият път, когато кораб на американския флот посещава Черно море от началото на тази година. Последният кораб, който посети региона, беше USS Porter (DDG 78) през юли по време на учението Sea Breeze 2020. „Рузвелт” ще се съсредоточи върху повишаването на регионалната морска стабилност, комбинирана готовност и военноморски способности, отбелязват от ВМС на САЩ.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна