IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Новини Варна
14:55 | 20 септември 2020
Обновен: 11:37 | 7 април 2024

Горан Благоев при Цветанов. Вижте останалите "Републиканци за България"

Българин от Чикаго даде къща за партията

По материала работи: Слав Велев
Горан Благоев при Цветанов. Вижте останалите "Републиканци за България"

Дългогодишният водещ на предаването "Общество и вяра" по БНТ Горан Благоев и неуспелите кметове на ГЕРБ Атанас Камбитов / Благоевград/ и Георги Икономов /Банско/ са лицата в новия проект на Цветан Цветанов „Републиканци за България”, предаде "Стандарт".

 

Бившият втори в ГЕРБ представи част от лицата на новата си партия на специално събитие в откритата сцена на НДК. Самото учредяване на новата политическа формация ще е след седмица - на 27 септември.

 

 

Сред гостите бяха напусналата наскоро депутатското си място в ГЕРБ Джема Грозданова, както и криминалният психолог Тодор Тодоров.

 

"Републиканци за България" не е лидерски проект, заяви Цветанов, огласявайки Инициативния комитет по учредяването на партията. Самият той бе представен като идеолог на проекта, един от най-успелите български политици през последните 10 години.

 

 

Изненадата бе, че Горан Благоев прочете от трибуната учредителната декларация. Така журналистът се определи като един от учредителите.

 

"Профилът на членовете на Инициативния комитет на "Републиканци за България" е заявка за нов подход при идентифицирането на предизвикателствата пред страната и изграждането на работещи политики. Приоритетите на партията ще са ефективен парламентаризъм, по-съдържателен и качествен политически дискурс, диалогичност между институциите в обществото и повишаване на доверието в политическия процес и институциите", заяви Цветанов.

 

Днес полагаме началото на един нов политически проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности. Искам да няма значение кой какъв етнос е и на каква възраст е, а да има обединение, защото днешната българска политика, при тази конфронтация, трябва да намерим пътя за една нормалност, но този път да ни даде настоящето, за да направим анализ и да очертаем бъдещето, каза още бившият втори в ГЕРБ.

 

"Предвид днешната институционална криза, днешното противопотавяне, липсата на реален политически дебат, днес повече от всякога страната ни се нуждае да защитим единствения възможен път и това е евроатлантическия път. Това е проект, в който искам всичко да бъде прозрачно. Няма инициативен комитет, който да е бил провеждан толкова открито и достъпно за медиите. Искам да благодаря на всички център-дясно мислещи български граждани", посочи още той.

 

Много са българските граждани, които не упражняват конституционното си право на гласуване, защото нямат доверие или смятат, че политиката е мръсна работа, добави Цветанов и увери, че целта му е партията да обедини истинските евроатлантици и да няма никакво отклонение.

 

Цветанов посочи, че основните акценти ще бъдат насочени към образованието, съдебна система, средния и малкия бизнес, културата и електронното управление.

 

Нека бъдем заедно, за да успеем – това е проектът на експертите, на лидерите, но няма да бъде проект само на един човек. Най-важното е да има отбор, да има идеи. Отборът не е само на един човек, отборът сме всички ние, каза в заключение Цветан Цветанов.

 

Българи от чужбина са в ядрото на новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България”. Голяма гордост е да виждаш българи, които са завършили образованието си в чужбина и идват в България, за да се реализират, заяви Цветанов при представянето в НДК на Инициативния комитет за създаването на новата партия. Тя ще бъде учредена на 27 септември.

 

 

Сред българите от чужбина е Иван Тодоров, който от над 30 години живее в Чикаго. Той предостави фамилната си къща в центъра на Пловдив за офис на „Републиканци на България”, каза Цветанов и му благодари.

 

 

Сред учредителите е европейският и световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев. От 30 години той живее в Австралия. Представител е на българската общност в Мелбърн. За първи път влиза в реалната политика, той иска българите в Австралия да имат възможност да гласуват за тази промяна, която всеки от нас очаква, обяви Цветанов. Бившият спортист в момента развива собствен бизнес в България заедно със семейството си.

 

 

До Цветан Цветанов застана и оперният певец Георги Пандуров. Той от 40 години живее в Германия. В партията е още зъболекарят на най-известните хора у нас д-р Ченко Сотиров от Русе, а също и още един доктор – Румен Динев, учредител на ДСБ. Той казал на Цветанов, че само „Републиканци за България” може да обедини десните.

 

Цветан Цветанов ще заявява позиции по външната политика, енергетиката, вярата и спорта, показват имената в екипа му. Бившата шефка на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова, която напусна ГЕРБ, ще му е дясна ръка. До нея като опонент на енергийния министър Теменужка Петкова ще се изявява един от големите й критици - инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен форум. За вярата пък ще говори журналистът от БНТ Горан Благоев.

 

Цветанов специално представи баба Тянка, с която се запознал още като вицепремиер и МВР-шеф в първия кабинет на Борисов. Тя била сред пострадалите от бедствието в с. Бисер, но се включва в партията заедно с внука си и неговата приятелка, които завършили в България и вече се реализират тук.

 

 

Коментари

Новини Варна