IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:35 | 20 септември 2020
Обновен: 13:17 | 23 април 2024

Премиерът от Велинградско: Ще заделим между 50-100 млн. лева за селата

Борисов бе посрещнат с аплодисменти и възгласи: "С вас сме, София не е България"

По материала работи: Слав Велев
Премиерът от Велинградско: Ще заделим между 50-100 млн. лева за селата

Премиерът Бойко Борисов отново се качи на джипа, но този път в Родопите и по специално из селата във Велинградско. Той посъветва всички, които говорят, да дойдат в Родопите и да видят кой кой е , тъй като в смесените райони само ГЕРБ се изправяло срещу ДПС, предаде "Монитор".

 

"Ако тука не сме в Родопите толкова дейни, то къде? Да ми говорят за ислямски мисионери. Много хубаво говорят на жълтите павета, но да дойдат тук и да видят, освен ГЕРБ и ДСБ каква битка се води. Да видят колко имат от "Да България, Мая Манолова. Да дойдат и да видят и кметовете са само от тия две партии. Да дойдат и да видят кой кой е", призова министър-председателят.

 

Борисов бе посрещнат с бурни аплодисменти. Пред местните жители той поясни, че на площада и на жълтите павета искат оставка, а те му отговориха да не подава такава и, че те са с него. Те добавиха, че са били първото село в община Велинград, което е гласувало за ГЕРБ.

 

Всъщност Борисов е във велинградските села Грашево, където местните искат ремонт на пътя. С него е и зам.-регионалният министър Николай Нанков, който каза, че скоро ще има проект на него. Хората настояха премиерът да дойде и на откриването на пътя, когато е готов и го поканиха и сега да го почерпят, но той издаде тайна за зам.-министър Нанков. "Сега съм взел Нанков, който се ожени тайно в четвъртък и няма да се бавим", пошегува се Борисов.

 

"София не е България", казаха пред премиера местните. Те се похвалиха, че получили и училищен автобус, а Борисов напомни, че властта е дала над 20 млн. лева за  училищни автобуси.

 

Той поясни, че в новата програма ще заделят между 50 -100 млн. лева само за селата в страната и тяхното облагородяване, вместо да ги правят едно по едно. На 15 октомври пък трябвало да бъде завършено школото в Бирково, а Борисов обеща да отиде да го види.

 

Местните пък изтъкнаха, че много хора са идвали в региона - сред които и Цветан Цветанов, ДПС, но само той оставял следа след себе си и докоснал хората. Премиерът попита пенсионерите дали са доволни от 50 лева допълнителна добавка към пенсиите. "Взимате ли 50 лева към пенсиите? Да? Е, кажете едно "Добре е!", че ме питат къде отиват парите... еми ето къде отиват – при хората", отсече премиерът.

 

Борисов бе изпратен с аплодисменти и викове: "Бойко, Бойко!", както и бе посрещнат минути по-рано. Накрая поръча на Нанков още вторник и сряда да събере експертите и да начертаят проекта за ремонт на пътя. "Нали виждаш, като говорят от името на народа. Народно въстание....Ето тези са повече от тези на площада. И виждаш кои са идвали - Цветанов и Пеевски и нищо не са направили", каза Борисов. Кметът пък се похвали, че сменили автобусите на всички училища. Борисов пък заяви, че в региона са 100 % мюсюлмани и идват да им покажат, че се работи, иначе щели "да ги вземат за един ден", а не за да им викат "Браво".  "Най-важното е - войната е между ГЕРБ и ДПС. Другите са за цвят", каза Борисов за смесените райони у нас.

 

Малко по-късно Борисов вече беше в село Мечо корито, където отново бе посрещнат с ръкопляскания и викове "Бойко". Те го посъветваха да не подава оставка. "Не те пускаме да подавате оставка", казаха местните и поясниха, че се прекланят пред него като човек и премиер. Благодариха му за свършеното и новия път. "Сега разбрах защо не са правили този път. То е дерета, то камъни", каза премиерът и се пошегува, че сега учат географията на България, явно визирайки обиколките из малките села. По думите му пътят ще струва 10 млн.лева.

 

"Да дойдат тия, които говорят от паветата, те по-далече от паветата не знаят. Ама да дойдат и да видят какво правите, как се копае в този камък и ни правите нови пътища в скалите", казаха местните. Те изтъкнаха, че преди са идвали от Костов, през Първанов до Цветанов. Те си поискаха и физкултурен салон. Премиерът пък ги посъветва да изчакат малко да завършат училището, а след това и салона. От думите му стана ясно, че ще поръча на министрите Красен Кралев и Красимир Вълчев да направят два типове проекта за физкултурен салон. След това обаче част от местните си поискаха целодневна градина, а не физкултурен салон.

 

Ходжата пък поясни, че имат нужда от ремонт на джамиите. Борисов попита дали си получават заплатите, както свещениците и обеща, докато те са на власт, това да продължи. "От името на народа никой не може да говори. И един човек, и той е народа", каза Борисов. Поясни, че работят добре с Мюфтийството, като поясни, че сега за започнали ремонти на джамията в Разград и други градове. "Тук сте 100 % мюсюлмани. Виж как се радват. Ето това е етническа толерантност", каза министър-председателят.

 

Местните поискаха да се довърши и един друг малък пътен участък, който лично Борисов отиде да провери в какво състояние е. Обясни, че основата е добра, но липсвали канавки. "Затова в Австрия и Швейцария ходят туристи, защото има път", каза още премиерът.

 

Той попита ходжата, че така не идват при тях мисионери, който на свой ред повдигна въпроса за Ислямския институт, който да се "легитимира" и да получи нова сграда. Борисов пък сравни района и гледката с Швейцария, а местните го почерпиха с бонбони.

Коментари

Новини Варна