Семейните хотели и къщите за гости са пълни заради Независимостта
Над 290 000 българи почиват в курортите в страната, коментира Румен Драганов
Публикувана: 20 Sep 2020 | 15:25

Над 290 000 българи са отседнали в курортите по морето и планините покрай празника за 22 септември, Деня на независимостта. Над 30 000 са предпочели да бъдат в чужбина, основно в Гърция и Турция. Това заяви за TravelNews Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Пътуванията започнаха още от петък и доста хора са слели работния ден в понеделник, като се получават 4 почивни дни.

 

Според Драганов една част от българите са отседнали в малките курорти по морето като Созопол, Лозенец, Припорско, Китен, Поморие и др. Други са в планините, а най-пълни са СПА курортите и хотелите в тях като Велинград, Хисаря, Сандански, Белчин баня, село Баня, Огняново. Семейните хотели и къщите за гости в планините също са пълни, отбеляза Драганов. Увеличават се пътуванията към селските райони. Така се развиват селският и кулинарният туризъм. По думите му цените в момента са с 30% по-ниски в СПА курортите и по морето в сравнение с месец август.

 

В Гърция повечето българи са отишли с автомобили и неорганизирано, без да ползват туроператори. Докато за Турция е обратното. Повечето екскурзии за там са с автобуси или чартърни полети, показват данните на Института по анализи и оценка в туризма.

 

Междувременно БДЖ осигури близо 10 хил. допълнителни места във влаковете. Към съставите на 120 влака, които пътуват по основните направления в страната, са включени допълнителни вагони от петък до 22 септември включително. От “Пътна полиция” София прогнозираха, че столицата са напуснали над 100 хил. автомобила в петък и събота. За да се облекчи трафикът, ще бъде създадена специална организация на движението на 22 септември.

Коментари ( 0 )