IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
08:30 | 23 септември 2020
Обновен: 22:33 | 17 април 2024

Пристигнаха новите-стари кораби за ВМС

Минните ловци бяха купени "втора ръка" през есента на миналата година от Нидерландия

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук

Новите кораби на ВМС, които бяха купени "втора ръка" през есента на миналата година от Нидерландия, пристигнаха в неделния следобед във Варна. Те са натоварени на полупотопяем тежковоз, който плава под флага на Кюрасао. Минните ловци бяха натоварени на 7 септември в Нидерландия, а превозването има до България само струваше 2 млн. лв.

 

Корабите са стари, но реновирани, съобщават от Министерство на отбраната. За тях държавата плати близо 2 млн. евро бе докарването им до страната ни.

 

Парламентът ратифицира договора за покупката на двата минни ловци „Мааслуис” и „Хелевутслайс“ в началото на декември 2019 година.

 

Двата кораба са от същия клас като минния ловец “Цибър”, който беше купен от Белгия през 2004 г. - Tripartite. От тях са построени 45 кораба между 1981 г. и 1989 г. Проектът е съвместна разработка на Белгия, Холандия и Франция.

 

“Цибър” и новите кораби могат да се използват за противоминни операции, артилерийски стрелби, търсене и и спасяване по вода на самолети, кораби и хора зад борда.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна