IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
09:15 | 24 септември 2020
Обновен: 03:41 | 10 април 2024

Ромска вендета в Роман – яростно съсякоха с мачете охранител

Калин Христов оцеля след 5-часова операция. Aтакуваният имал пистолет, но не го използвал

По материала работи: Слав Велев
Ромска вендета в Роман – яростно съсякоха с мачете охранител

Трима цигани насякоха с мачете млад охранител в град Роман, Врачанско. Няма опасност за живота на Калин Христов, след като претърпял петчасова операция в столична болница, предаде "Труд".

 

Нападението станало на 14 септември т. г., но за него се разбра едва днес, след като брутално нападнатият млад мъж е изпратил сигнал до депутата от ВМРО Красимир Богданов. Във фаталния ден 29-годишният Калин, който работи като охранител в София, си бил в родния Роман.

 

Той забелязал млад циганин да се навърта около дома му и излязъл на улицата. Установил, че преди около година братът на неканеният гост е влизал в дома му. Между двамата избухнала словесна разправия, при която наглият циганин заплашил Калин, че ще го “убие” и “заколи”.

 

При възникналото пререкание Калин му ударил няколко шамара. Мургавият се заканил, че ще се върне и ще стане лошо, разказа пострадалият.

 

Около 19,30 ч пред дома на Калин паркирал автомобил. В него пътували ошамареният ром, заедно с баща си и дядо си. Още с отварянето на вратата един от нападателите замахнал с мачете. Стоварил го върху главата на Калин. От нея рукнало кръв. Той опитал да се предпази, но тогава били нарязана и ръката му. Въпреки, че имал пистолет, нападнатият не го използвал, защото знаел какви ще са последствията за него, твърди той.

 

После Калин се свлякъл на земята, а един от бандитите грабнал оръжието му. В този момент се появил приятел на окървавения мъж и го спасил от сигурна смърт. Калин веднага бил откаран в местна болница.

 

Оттам бил прехвърлен в столицата в “Софиямед” заради тежките си рани по главата, прерязани кръвоносни съдове и сухожилия. Претърпял е 5-часова операция. Осем дена бил на болнично легло, преди да бъде изписан.
 

От ОДМВР-Враца бяха лаконични, че работят по случая. Стана ясно обаче, че нито един от нападателите не е бил задържан.

 

Според местни хора ромската фамилия била известна като Лисиците и от години тероризирала града. Те имат зад гърба си нападение над младеж в Роман, което предизвика обществено недоволство и протест.

 

Били известни и с много кражби, заплахи и насилие. Миналата година Лисиците атакуваха с мачете и горски полицаи, реагирали на сигнал за незаконна сеч, в гората край село Струпец. Братът на един от участниците в момента е в затвора, а срещу него има 22 досъдебни производства.

 

Позиция на ВМРО: Това вече не трябва да се търпи!

 

Депутатът от ВМРО Красимир Богданов пръв съобщи за нападението.

 

Това вече не трябва да се търпи! Излишно е отново да изброяваме дългия списък с убитите, изнасилените, пребитите и ограбените от самозабравили се маргинални индивиди.

 

Ами грабежите и незаконната сеч? Неслучайно от години настояваме да се разширят пределите на неизбежната отбрана. Радваме се, че поне вратичката за намаляване на присъдата на такива изверги беше затворена миналата година.

 

Напълно подкрепяме и зачестилите акции на прокуратурата срещу организирани групи и кланове цигани, които вилнеят из селата. Но очевидно е вече за всички, че с частични действия ситуацията в страната не може да бъде овладяна.

 

Неслучайно говорим за прекратяване на социалния паразитизъм и реалното интегриране на маргиналните групи в обществото чрез образование и труд. Т. нар. интеграционен модел, от който знайни и незнайни НПО-та усвоиха десетки милиони левове, е напълно провален.

 

Нужна е изцяло нова Концепция за справяне с несоциализираните маси, които отдавна постепенно завладяват страната ни. При тази демографска криза е въпрос на десетилетие българите да станем малцинство в България. Уважаеми министри и народни представители, помислете какво се случва в малките населени места. Ние ще ви кажем - в страх и отчаяние. Крайно време е правителството да приеме Концепцията за интеграция на маргинализираните цигански общности”, се казва в позиция на ВМРО.

 

Жертвата пред “Труд”:

Спаси ме приятел, нападателите не са арестувани

 

“Ако не беше приятел и острието на мачетето беше по-наострено сега щях да съм мъртъв”. Това разказа днес пред “Труд” пострадалият Калин Христов. Той сподели, че въпреки заплахите, че ще бъде заколен, до последно не е повярвал на думите на циганите. “Дойдоха с кола. Бутаха ме, посягаха. Един от тях извади мачете с острие 130 см. Направо в главата ме удари. От панталоните ми изпадна пистолетът и един от нападателите го взел.

 

Аз бях облян в кръв, а разрязаната ми ръка увисна. Един приятел се притече на помощ. Те и него нападнаха. Но той взе дървен прът и ме защити. Пет часа ми оперираха ръката. Ромите не са арестувани. Написали са обяснения. Единият от тях предал пистолета ми в полицията и казал, че аз съм ги заплашил, че ще ги застрелям. Но пистолетът беше в кобура. Ако ги бях заплашвал, щеше ли да е в кобур. Не съм циркаджия, за да ме показват медиите. Искам да помогна на тази държава. Но такива цигански кланове владеят държавата”, каза Калин.

Коментари

Новини Варна