Съветниците от ГЕРБ-Варна: Неверни са твърдения в социалните мрежи за приюта в Каменар
Те призоваха политическите си опоненти да не спекулират с бюджета за безстопанствените кучета в града
Публикувана: 24 Sep 2020 | 11:10
Снимка: Черно море АРХИВ

Неверни твърдения в социалните мрежи относно приюта за бездомни кучета в с. Каменар целят единствено и само да предизвикат обществено и гражданско напрежение. Това заявиха от групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна. Те призоваха политическите си опоненти да не спекулират с бюджета за приюта в Каменар. От най-голямата група в местния парламент припомнят, че в общинския бюджет за тази година за приюта са предвидени 489 000 лв., от които 290 000 лв. за капиталови разходи. Нито миналата, нито тази година средствата за капиталови разходи за приюта са изхарчени.

 

 

Сключване на договор на Общината за съвместна дейност с фондация „Лъки Хънт”, която да поеме грижата за бездомните кучета във Варна, се обжалва по съдебен път от близки до опозиционните партии, изтъкват още от групата на управляващите. 

 

Ето и цялата позиция на групата на Политическа партия ГЕРБ в Общинския съвет на Варна:

 

„По повод  на разпространените невярни твърдения в социалните мрежи относно приюта за бездомни кучета в с. Каменар, които целят единствено и само да предизвикат обществено и гражданско напрежение, нека да припомним фактите, такива каквито са.  Както на инициаторите на подобни манипулации- т.н. десни общински съветници след  „акцията” им в приюта, така и на представителите на Политическа партия „Възраждане”. Нека да стане ясно на обществеността кой си е свършил работата и кой иска да я блокира преди финализирането й.
 

1. Общинският съвет след дълги и продължителни дискусии в комисията ” Обществен ред и сигурност” и комисията” Финанси и бюджет” прие решение Община Варна и неправителствената организация „Лъки Хънт” да подпишат договор за съвместна дейност, за да обединят усилията си за постигане на целите в Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Да припомним, че срещу това важно решение за целия град, прието с мнозинството на сесията в средата на юли 2020 г, „против” са гласували четиримата общински съветници от „Възраждане”, а сред „въздържалите се” заедно със съветниците от БСП са и трима от присъствалите съветници от „Демократична България”.
 

2. За да се стигне до това решение, общински съветници и представители на различни политически сили посетиха приюта на „Лъки Хънт” край Девня и се увериха, че базата за отглеждане на безстопанствени кучета е на европейско ниво. Стана ясно, че  и природозащитните организации във Варна подкрепят сключване на договор на Общината за съвместна дейност с „Лъки Хънт”
 

3. Решението на Общинския съвет е обжалвано във Варненския административен съд, забележете, от Даринка Бързева като председател на СНЦ „Право на живот по закон”, която на последните местни избори е кандидат за общински съветник от партийната листа на „Възраждане”. Другият жалбоподател е Д. Начева като гражданин. ВАС се е произнесъл от 28 август 2020 г., че оставя без разглеждане жалбите и прекратява производството. Бързева обаче не бърза  и с разни процедурни хватки отлага  получаването на решението, за да влезе в сила или да го обжалва пред по-висшата инстанция. Така се бави и протака сключването на договора с „Лъки Хънт”, изпълнението на условията по него, включително и предвиденият ремонт. В социалните мрежи  тече обаче комуникация със „загриженост”  за четириногите, условията в приюта, контрола и т.н. между  Д. Бързева и общинския съветник от ДБ Стела Николова.
 

4. Нека политическите опоненти да не спекулират с бюджета за приюта в Каменар и да не го размахват „все едно е някаква кърпа”, както каза на една от дискусиите председателят на Общинксия съвет Тодор Балабанов. В този бюджет от 489 000 лв. са предвидени 290 000 лв. за капиталови разходи, като нито миналата, нито тази година са изхарчени. Според отчета на зам.-кмета Тодор Иванов  до юли т. г. са усвоени 85 000 лв. за осигуровки и издръжка.

 

От групата общински съветници на Политическа партия ГЕРБ в ОбС-Варна”

 

Черно море

Коментари ( 0 )