IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
14:40 | 24 септември 2020
Обновен: 04:12 | 25 април 2024

Условни присъди за мъж лекувал се с хашишово масло и негов приятел

Дозите разпределяли в спринцовки по 10 кубика, а цената зависела от количеството и купувача – между 1200 лв. и 1600 лв

По материала работи: Слав Велев
Условни присъди за мъж лекувал се с хашишово масло и негов приятел

Условни наказания наложи Варненският апелативен съд на двама подсъдими за държане с цел разпространение на наркотици, използвани като „лекарство“. На първа инстанция Росен К. и Кирил Д. получиха ефективни наказания, съобщиха от правораздавателната институция.

 

За да подпомогне лечението си след катастрофа, Росен К. започнал да се интересува от алтернативни методи като производство на хашишово масло. След като проучил способите, закупил суровина и оборудвал част от имота си. Впоследствие се договорил с Кирил Д., че той ще произвежда, а приятелят му ще търси клиенти. Дозите разпределяли в спринцовки по 10 кубика, а цената зависела от количеството и купувача – между 1200 лв. и 1600 лв. Част от субстанцията преработвали в крем. Предлагали дозите на хора със заболявания. Откритите хашишово масло и течност със съдържание на тетрахидроканабинол били на стойност 14 хил. лева. Заради наркотичното си действие тези вещества нямат законна употреба. Приложението им и в медицината у нас е забранено.

 

Двамата подсъдими са признали фактите от обвинителния акт и делото е разглеждано при съкратено следствие. Окръжен съд - Варна е присъдил на Росен лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца и глоба в размер на 6 хиляди лв., а на Кирил - 4 години и глоба от 10 хиляди лв. 

 

След като присъдата беше обжалвана пред Апелативния съд, втората инстанция намали наказанието на Кирил Д. на 4 години, които редуцира до 2 години и 8 месеца и отложи изтърпяването с 5-годишен изпитателен срок. Ефективната присъда на Росен К. е изменена в условна, като изтърпяването е отложено с 5 години. Глобата на Кирил е намалена на 6 хиляди лв. Двамата трябва да провеждат задължителни срещи с пробационен служител.

 

В мотивите на решението си въззивният състав не споделя становището на първата инстанция за по-висока отговорност на Кирил. Свидетели признават, че те са проявявали инициатива да го търсят, а не обратното. Съдът не открива съществена разлика в приноса на двамата подсъдими и не счита, че производството на наркотично вещество е по-малко обществено опасно от разпространението, поради което наказанията за подсъдимите трябва да са еднакви. Апелативният съд отчита и некомерсиалните подбуди на подсъдимите да помогнат на хора с тежки заболявания. В решението съдът цитира Резолюция на Европейския парламент от 2019 г. за използването на канабис за медицински цели. Според документа вещества от вида на конопа имат приложение в хуманната медицина и изследванията трябва да се регламентират и засилят, за подобряване състоянието на хора, за които досега няма адекватно лечение.

 

Втората инстанция намира, че може да наложи условно осъждане. И двамата подсъдими са в зряла възраст – Кирил е на 55 години, а Росен - на 52. Имат здравословни проблеми и семейства, за които се грижат. Отнасят се критично към стореното. Ще осъзнаят по-добре извършеното, ако не са изолирани от обществото. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна