IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:35 | 27 септември 2020
Обновен: 20:21 | 24 април 2024

Къщите на Варна – домът на Кокашвили

Банкерът - евреин от Грузия емигрира от Варна в Палестина по време на Втората световна война

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна – домът на Кокашвили

Къща на банкера Кокашвили е една от знаковите сгради на Варна. Тя се намира на бул. „Сливница“ по пешеходната алея към Морската градина, но се води с адрес на ул. „Петко Каравелов“ № 1.

Сградата е построена в края на 1920-те години за нуждите на банкера Кокашвили, който е евреин от Грузия, заселил се във Варна вероятно между 1900 и 1910 г. Фасадата е стилно орнаментирана, а къщата е с характерни външно и вътрешно стълбище. Дъщерята на банкера Белина е леля на пианиста Алексис Вайсенберг. През 1940 – 1941 г., след като обстановката в България става несигурна, семейството емигрира в Палестина.

При отпътуването довереният помощник в дома на Кокашвили не се посвенил да избяга с по-голямата част от багажа и значително количество от богатството на банкера.  В обетовната земя на прадедите храбрата Белина загърбила безгрижния и охолен живот от младежките години, скоро продала всичко, което и останало, и се включила в съпротивата срещу англичаните там. По-късно единствената им дъщеря се записала в израелската армия,  но загинала при злополука, пише Мариана Екимова-Мелнишка, в книгата й със снимки от Александър Н. Геров "Къщите говорят.."

 

Къщата във Варна е продадена. До скоро в нея се помещаваше банка, а сега е заведение.

 

Черно море

 

Още от рубриката "Къщите на Варна"

 

 

Сградата е изградена върху имота на Харалан Ангелов , един от първите кметове на града

Проектирана е преди близо 100 години от арх. Стефан Попов

Фамилната сгрда е дело на арх. Антон Франгя

Коментари

Новини Варна