IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:05 | 28 септември 2020
Обновен: 18:46 | 17 април 2024

Отпускат еднократни финансови помощи на 205 варненци

130 800 лв. е общият бюджет за еднократни помощи т.г.

По материала работи: Слав Велев
Отпускат еднократни финансови помощи на 205 варненци

Еднократни финансови помощи за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности ще бъдат отпуснати на 205 варненци, подали молба в общината. Общо са постъпили 223 искания за отпускане на помощ за комунално-битови потребности, на 18-т молби получиха отказ. Това стана ясно на заседанието днес на комисията по “Социални дейности и жилищна политика” към варненския Общински съвет.

 

За тези 205 лица общата сума, която ще бъде отпусната 28 600 лв. В нея влизат и 250 лв. помощ за 65-годишен безработен в момента мъж, който живее под наем. Молбата му беше внесена допълнително преди заседанието.  

 

От началото на годината досега са подадени общо 645 молби за помощи, вкл. с днешните. От общия брой одобрените са 603, а отказите са 42. Обяви Луиза Каспарян, началник отдел “Социални дейности и жилищна политика” в община Варна.

 

130 800 лв. е общият бюджет за еднократни помощи т.г., след гласуваните днес суми остатъкът до края на годината ще бъде 21 400 лв. 

 

Стела Николова, общински съветник от Демократична България коментира, че сумите межди 100 и 300 лв. са абсолютно недостатъчни за хора в невъзможност да посрещнат разходите си, а най-често това са и лица, които не отговарят на всички критерии на Агенцията за социално подпомагане и разчитат преди всичко на общината, Николова попита Дирекция “Социални дейности и жилищна политика”  правила ли е предложение за актуиализзация на сумата за помощи за 2020 г.?


Каспарян потвърди, че сумите са ниски, а броят на молбите т.г. е по-голям заради пандемията, но искане за актуализация не е правено. 

 

Съветниците приеха отпускането на помощите с пълно мнозинство на одобрените 205 молби.

 

Иначе заседанието започна с новината, че досегашният председател на тази комисия д-р Лидия Маринова няма възможност днес по обективни причини да изпълнява функциите на председател, ше определена Милена Димова, член на комисията за временен председател, утвърден от председателя на Общински съвет-Варна Тодое Балабанов. 

Коментари

Новини Варна