IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:30 | 4 октомври 2020
Обновен: 21:35 | 18 април 2024

Къщите на Варна - Усмихнатата къща

Сградата е един от най-характерните представители на сецесиона в града

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна - Усмихнатата къща

Усмихнатата къща се намира на централния варненски булевард „Княз Борис I“ на № 67. Сградата е един от най-характерните представители на сецесиона в града.

Къщата е дело на Инж.  Йосиф  х. Стоянов за нуждите на търговеца на кожи Стефан Милков. Върху еркера ѝ има барелеф на засмяно женско лице, което дава името на къщата. Един от ъглите на къщата е във форма на четвъртита колона с островърх купол. Пространствата над вратите и прозорците са украсени с флорални мотиви.

Релефни флорални мотиви увенчават прозорците, вратите,  а ъгълът във форма на четвъртита колона, завършва с островърх купол, все  едно някой магьосник си е оставил там шапката, та периферията и`служи за стреха. Това произведение на Инж. Йосиф  х. Стоянов е проектирано за търговеца на кожи Стефан Милков, но войната от 1912 г. забавя строежа, тъй като всички са мобилизирани и варненските архитекти не са правели изключение , пише Мариана Екимова-Мелнишка, в книгата й със снимки от Александър Н. Геров "Къщите говорят".

Инж. Йосиф  х. Стоянов е един от големите майстори на сецесиона, оставил ярка следа в градската ни среда – редица сгради от които са запазени и до днес.

 

След уволняването на инж. Янко Мустаков като кмет през март 1936г. на негово място е назначен Йосиф х.Стоянов. Той заема длъжността само осем месеца, до ноември с.г., тъй като тогава отново за кмет е върнат инж. Янко Мустаков.

 

Йосиф Стоянов полага усилия за разхубавяването и издигането на Варна като курортен град, което е от жизнено значение за поминъка на населението. Продължава работата по благоустройството на улиците "Войнишка", "Опълченска", част от бул. "Фердинанд" и др. Прави се проучване на генералния план на градската канализация във връзка с нейното разширение и преустройство.

 

Градската управа се стреми да модернизира морската база и да подобри условията за летуване във Варна. През 1936г. завършва строежът на моста на централните морски бани навътре в морето с кула и "всички модерни изисквания". По същото време на северните морски бани се изгражда морска пързалка.

 

Йосиф Х. Стоянов умира на 13 януари 1939 година.

 

Черно море

 

Още от рубриката:

 

Сградата е изградена върху имота на Харалан Ангелов , един от първите кметове на града

 

Проектирана е преди близо 100 години от арх. Стефан Попов

 

Фамилната сгрда е дело на арх. Антон Франгя

Коментари

Новини Варна