IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
13:15 | 18 октомври 2020
Обновен: 17:49 | 17 април 2024

След гонка: Шофьорка се опита да подкупи полицаи с 520 лв.

Установени са общо 1215 нарушения на Закона за движение по пътищата при акция в Пловдивско

По материала работи: Слав Велев
След гонка: Шофьорка се опита да подкупи полицаи с 520 лв.

Пътни полицаи от Пловдив отказаха да вземат рекордните 520 лева подкуп, за да прикрият, че жена шофира без книжка. Преди рушвета обаче тя се опитала да избяга от ченгетата, а когато все пак спряла, зад волана бил седнал спътникът й, предаде "Монитор".

 

Той обаче бил кьоркютук пиян и най-вероятно заради това неправоспособната жена го сменила да кара. Историята, която удивително прилича на треторазряден екшън, е от асеновградското село Долни Воден.

 

Водачка на "Нисан джук" не се подчинила на разпореждане за извършване на полицейска проверка и последвала гонка из улиците на населеното място. След кратко преследване автомобилът бил спрян, а зад волана се оказал мъжът, собственик на превозното средство. Жената, която управлявала колата малко преди това, вече била на предната седалка. Оказало се, че водачката е неправоспособна, а алкохолната проба на мъжа отчела 1.83 промила.  За да прикрият престъплението си, проверяваните лица предложили подкуп на проверяващите, подхвърляйки в автомобила на униформените сумата от 520 лв.

 

Двамата хитреци били моментално арестувани, съобщиха от полицията в Пловдив. Оттам уточниха, че продължава засиленият полицейски контрол на водачи на МПС и пътници на територията на цялата пловдивска област. Масираните проверки целят намаляване на пътно- транспортния травматизъм и създаването на дисциплина у водачи, пътници  и пешеходци, както и недопускане на управление на превозни средства сред употреба в алкохол и наркотици. Така само за 18 часа са били установени 12 криминални престъпления. Седем са бързите производства за шофиране след употреба на алкохол, а четирима са задържаните дрогирани  задачи.

 

В хода на работа служители на районните управления, специализирани полицейски сили и пътните полицаи са установили общо 1215  нарушения на Закона за движение по пътищата.  Отнети са 15 книжки, осем от автомобилите са с прекратена регистрация, а шест са превозните средства,  спрени от движение. Съставени са 254 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 335.

 

Седем от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При четирима от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите трима е била под този показател. В хода на акцията са задържани четирима дрогирани водачи. Водачите на проверените автомобили са били под въздействието на амфетамин и кокаин.

 

Установени са и откази за вземане на проби: за употреба на алкохол -два отказа, а за употреба на наркотични вещества- три отказа. Голям е броят на неизрядните водачи без поставен обезопасителен колан, а без защитна каска са били 150 мотористи.

 

В 77 от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 82 от проверените са били с неизрядни пътни документи. 18 от превозните средства са били без задължителната „Гражданска отговорност“.

 

Пет са водачите управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. Санкционирани за неправилно спиране и паркиране са 13 водачи и 12 за това, че по време на движение са говорили по мобилните си телефони. В хода на проверките са глобени и шестима пешеходци, пресичали на неправилни места.

Коментари

Новини Варна