IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
08:50 | 21 октомври 2020
Обновен: 12:13 | 25 април 2024

COVID драмата на Румен Радев в Естония. Бил ли е контактен на заразен?

Това е активно мероприятие, благодаря на доброжелателите ми в България, коментира президентът

По материала работи: Слав Велев
COVID драмата на Румен Радев в Естония. Бил ли е контактен на заразен?

Естония спешно отмени официалната визита на Румен Радев заради контакт със заразен с COVID-19. Държавният глава е уведомен още в неделя за положителния тест на ген. Димитър Петров.


Това е активно мероприятие, благодаря на доброжелателите ми в България, коментира президентът.


Ескортът на държавния глава го изкарва от правителствения ВИП след кацането му от Талин. Президентът Румен Радев се прибра предсрочно от Естония след сериозен дипломатически конфуз. Официалната му визита там бе прекратена, след като домакините по свои канали разбрали, че още в България той е контактувал с болен от COVID-19.

 

Радев замина в понеделник за Талин, за да участва в срещата на върха на Инициатива “Три морета”. Форумът се проведе онлайн, а единствените, които се включиха физически, бяха държавните глави на България Румен Радев и на Полша Анджей Дуда, както и домакинята - Керсти Калюлайд, президент на Естония.


Във вторник и сряда българският президент трябваше да проведе официално посещение в Естония. То обаче бе отменено, след като в Талин се разбрало, че Радев е бил в контакт с болен от коронавирус. Причината бе съобщена първо от руската агенция Интерфакс, предаде "24 часа".
 

 

Новината бе официално потвърдена от естонската президентка Калюлайд с пост в официалната ѝ страница във фейсбук.
 

От българското президентство обаче имаха друга версия. Без нито една дума, че Радев е заминал за чужбина, пренебрегвайки здравни и дипломатически стандарти, и Талин отказва срещите.


В 11,22 ч от “Дондуков” 2 разпространиха прессъобщение, че двамата президенти са се чули по телефона и са взели решение за отлагане на посещението на Радев в Естония поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма”.
 

Около 11,30 ч Керсти Калюлайд обаче даде друга версия във фейсбук и обяви, че българският държавен глава и делегацията му са поставени под карантина.


За съжаление, трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес (вторник - бел. ред.), защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация се изолира в хотела.
 

Затова държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря с “Три морета”. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласихме, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка”, написа Калюлайд във фейсбук.
 

В 15,10 ч обаче от прессекретариата на Радев разпратиха следното съобщение: “Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен.”
 

Междувременно в 14,18 ч кореспондентът на “Дневник” в Талин съобщи, че “към момента прессекретариатът на Радев не потвърждава информацията. Официалната делегация на държавния глава и отразяващите срещата български журналисти са настанени на различни места, а Калюлайд информира, че българската делегация е изолирана в хотела си”. По-късно останалите десетина журналисти отказаха информация как са научили за отложеното съобщение и дали се страхуват от зараза след контактите с делегацията.
 

Болният с COVID, с когото Радев е имал контакт, е командващият ВВС генерал Димитър Петров.
 

Според неофициална информация той има симптоми и е настанен в болница.


В петък, 16 октомври, двамата са били на тържествено честване на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили в зала на закрито. Официалните лица не са носили маски, става ясно от снимки, разпратени от пресцентъра на “Дондуков” 2 след края на събитието.
 

Ден по-късно ген. Петров се почувствал зле, а на 18-и е дал позитивен резултат на тест за коронавирус.
 

На церемонията в петък са присъствали и военният министър Красимир Каракачанов, и началникът на отбраната Емил Ефтимов. Още в неделя Каракачанов се е самоизолирал, отговориха от министерството на запитване на “24 часа”. В понеделник той си е направил PCR тест, който е дал отрицателен резултат. Днес се очаква да излезе втори тест и едва ако и той покаже, че е здрав, министърът щял да свали самоналожената си изолация.
 

Още в неделя адмирал Ефтимов е уведомил президента, разкри здравният министър Костадин Ангелов в Ловеч вчера. Уведомен бил и директорът на РЗИ София. Към Радев ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито са към момента. “С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина”, обясни министърът. И допълни, че на екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ, обясни министърът.


“Благодаря на доброжелателите ми в България, които, дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на COVID-19. За мен това е пример за активно мероприятие.”
 

Това заяви самият Радев на слизане от самолета от Талин малко след 18 часа. Той говори пред репортерите, които го придружаваха на визитата, на червения килим на пистата. Противно на спекулациите нито аз, нито моята делегация, нито вие, журналистите, сте били поставяни под карантина в Естония, обърна се към тях президентът.


“От началото на кризата с COVID-19 съм в непрекъснат контакт с хиляди хора навсякъде по страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки. И не съм имал проблем. Нямам такъв и сега”, категоричен бе държавният глава.
 

“В рамките на по-малко от седмица имам два теста - във вторник за Гърция и вчера - за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са ми отрицателни”, обяви Радев и даде на журналистите резултатите от теста си от лаборатория в Талин. Намирам се в чудесна физическа форма, без никакви симптоми. На моите доброжелатели пожелавам същото, завърши Радев.

 

ВИДЕО

Коментари

Новини Варна