IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:25 | 22 октомври 2020
Обновен: 10:47 | 25 април 2024

Отново силанизират безплатно детските зъби във Варна

Всяка година в морската столица се поставят между 3 000 и 4 500 силанти

По материала работи: Слав Велев
Отново силанизират безплатно детските зъби във Варна

Националната програма за силанизация на детските зъби се реализира и т.г. в пълен обем, като продължава до края на м.ноември. Заради Ковид-19 обаче няма традиционната съпътстваща информационна кампания в училищата и детските заведения. Това стана ясно на Националната кръгла маса за силанизация на постоянните зъби при децата, която се провежда във Варна. „Силанизацията е безплатна. Разчитаме на инициативата на родителите да доведат децата си за тази безболезнена манипулация в една от 25-те стоматологични практики във Варна, които реализират програмата”, това каза за Радио Варна д-р Борислав Даковски, регионален координатор за Варна на Националната програма на здравното министерство за профилактика.

 

Всяка година във Варна се поставят между 3 000 и 4 500 силанти. Целта им да защитят в условията на устната кухина новоизлезлите постоянни кътници зъби, които все още са слабо минерализирани. Защитата на силанта е много важна в рамките на една година след поставянето им, докато кътниците се минерализират.

 

Програмата работи у нас от 2009 г., но масовото поставяне на силанти започва през 2011 г.

Коментари

Новини Варна