IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:27 | 3 март 2018
Обновен: 23:13 | 24 април 2024

Украйна преодоля кризата с газа с увеличени доставки от Европа

От 2015 година Киев купува газ през реверсивните връзки със Словакия, Унгария и Полша

По материала работи: Борис Проданов
Украйна преодоля кризата с газа с увеличени доставки от Европа

Украйна е преодоляла кризата с доставките природен газ благодарение на увеличените доставки от Европа - от Словакия, Полша и Унгария, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

 

Украйна не купува газ директно от Русия от ноември 2015 година, но ползва руски газ чрез реверсивните връзки от съседните европейски държави. През март, след решение на Арбитражния съд в Стокхолм, Киев реши да купи газ отново от "Газпром", но руската компания отказа да направи доставки и върна направена предплата.

 

Това е предизвикало и дефицита, обясни преди ден министърът на енергетиката на Украйна Игор Насалик. Заради създалата се ситуация топлофикациите в страната минаха на мазут, а училищата и детските градини излязоха в "дървена ваканция".

 

От "Нафтогаз Украйна" призоваха битовите потребители да ограничат потреблението на газ за отопление.


Според изчисленията на Киев недостигът е бил в размер на около 10 млн. куб. метра на денонощие.

 

От Европейската комисия съобщиха, че внимателно следят ситуацията. Техните данни показаха, че няма нарушение на потока през Украйна, а в хранилищата има малко под 10 млрд. куб. метра, което беше определено от говорител на Комисията като "едно добро ниво за това време на годината".

 

Още преди кризата да бъде решена Петро Порошенко обеща на Европа, че транзитът не е застрашен и Киев ще изпълни своите задължения по доставките, допълват от официалния сайт на украинския президент.

 

инвестор.бг

 

Коментари

Новини Варна