Мъж, убил майка си обжалва 30-годишна присъда
Пробол 50-годишната жена в областта на шията, корема и гърдите и се опитал да й пререже гърлото
Публикувана: 21 Apr 2017 | 13:21

Радослав Златев, признат за виновен от Шуменския окръжен съд (ОС-Шумен) затова, че преди близо година и половина в Шумен убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост родната си майка, обжалва днес пред Апелативен съд - Варна присъденото наказание в размер на 30 години затвор.

 

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че в края на януари тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, първата съдебна инстанция наложи „доживотен затвор“ на 25-годишния Радослав. ОС-Шумен е редуцирал наказанието до максималния размер, предвиден по тази процедура – 30 години лишаване от свобода при първоначален “строг” режим.

 

Драмата в шуменското семейство се разиграла в обедните часове на 2 декември 2015 година, когато съвсем невинен жест на майка му Еленка отключил невиждана агресия у Радослав. С нож, закупен от ловно-рибарски магазин той пробол майка си в областта на шията и се опитал да й пререже гърлото. 50 годишната жена направила усилия да се отърве от нападателя, но здраво сложения мъж продължил да пробожда майка си – брутално, с необяснима жестокост и многократно в областта на корема и гърдите. Пострадалата успяла да избяга и дори стигнала пред входа на блока. Радослав обаче я застигнал, спънал я с крак и яростно продължил да нанася удари с ножа. Рязал майка си в областта на шията, докато тя спряла да мърда. Свидетели се обадили в полицията и много скоро след това Златев бил задържан.

 

Експертизата установила множество удари по жизненоважни части по тялото на пострадалата, а непосредствената причина за смъртта й била острата кръвозагуба, в резултат на двустранното прерязване на шията. Еленка е изпитвала изключителни болки и страдания и е умряла по особено мъчителен начин. Друго експертно заключение посочило, че Радослав е психически здрав и не бил повлиян от алкохол или други психоактивни вещества.

 

В жалбата си пред втората съдебна инстанция подсъдимият моли съда да намали наказанието, като отчете младата му възраст и чистото съдебно минало. Представителят на прокуратурата обаче намира, че наказанието е справедливо, особено след като Радослав се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие и то за изключително тежко престъпление – умишленото убийство на родната му майка, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

 

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.

Коментари ( 0 )