IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
11:22 | 28 април 2017
Обновен: 20:34 | 19 април 2024

Изправят пред съда лихвар от Шумен

Той отпуснал 5 кредита срещу ипотека и 9 кредита срещу различна лихва

По материала работи: Пламен Янков
Изправят пред съда лихвар от Шумен

Окръжната прокуратура в Шумен внесе обвинителен акт срещу 45-годишния Д. Ат., който като физическо лице без разрешение извършвал банкови сделки, като отпускал заеми срещу ипотека на недвижими имоти или лихва. Така с дейността си подсъдимият причинил значителни вреди на длъжниците, на които дал заеми, и получил значителни неправомерни доходи в размер на 6461 лева.

 

Пред състав на Шуменския окръжен съд 45-годишният мъж ще отговаря за извършено престъпление по член 252, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или цялото имущество на дееца.

 

Незаконната банкова дейност Д. Ат. развивал  в периода от 2006 до края на 2013 г. Той отпуснал 5 кредита срещу ипотека и 9 кредита срещу различна лихва, която определял според кредитоискателя между 5 и 10 процента, а в някои случаи – и 15 на сто. Повечето кредити са отпускани, след като подсъдимият изисквал длъжниците му да подпишат запис на заповед.

 

При претърсване в дома му са иззети 4940 лева, които са предадени на пазене в банка до окончателното приключване на делото срещу лихваря.

 

По време на досъдебното производство 45-годишният мъж се възползвал от правото си да не дава обяснения. Окръжната прокуратура в Шумен сочи в акта си, че престъплението е извършено с престъпна упоритост и умишлено с цел придобиване на доходи и лични облаги по неправомерен начин.  

Коментари

Новини Варна