IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:59 | 18 септември 2017
Обновен: 20:39 | 18 април 2024

Допустимите нива на фипронил – в пъти по-ниски!?

Всичко зависи от дозата на веществото, успокоява експерт

По материала работи: Пламен Янков
Допустимите нива на фипронил – в пъти по-ниски!?

Допустимите нива фипронил не означават, че ще настъпи отравяне за човека, приел храна със съдържание на инсектицида. Допустимите стойности са в пъти под опасните, обяви д-р Светла Цолова от Центъра по обществено хранене пред БНТ.


Фипронилът е инстекицид, който унищожава насекоми и кърлежи и който се използва се в медицински продукти за защита от насекоми и паразити, заяви д-р Цолова. Той е известно отдавна вещество.

 

"Фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата, както при повечето химични вещества", настоя тя.

 

"Във връзка с употребата на фипронила като продукт за растителна защита са разработени стойности, които може да се съдържат в храните. Дали ще окаже вредно въздействие, зависи от дозата, която ще постъпи в организма, както и от продължителността на въздействието. Фипронилът е вещество с остра токсичност. При сравнително ниски дози може да настъпи отравяне и смърт. Може да постъпи по всички пътища. Когато допустимите стойности се превишат, това не означава, че ще настъпи отравяне", коментира Цолова.

 

Тя допълни, че при отравяне с фипронил, пострадва централната нервна система, като симптомите за отравяне за гърчове, тремори, нарушения на походката и равновесието.

 

Засегнатите органи можат да бъдат черен дроб, бъбреци и щитовидната жлеза.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна