IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:59 | 1 януари 2018
Обновен: 21:15 | 18 април 2024

Неофит: През 2018 България да продължи своя благословен напредък

Новогодишен молебен беше отслужен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски"

По материала работи: Ставри Таргов
Неофит: През 2018 България да продължи своя благословен напредък

Новогодишен молебен беше отслужен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Той беше воден от патриарх Неофит и последва тържествена литургия в храм-паметника.

 

През 2018 г. България уверено да продължи по пътя на своя богоблагословен напредък, пожела в словото си патриарха на българската църква.

 

На 1 януари православието почита Свети Василий Велики. Това също е осмият ден след Рождество Христово.
Тогава младенецът е занесен в храма, за да бъде посветен на Бога. Той е бил обрязан по силата на съществуващ от времето на Авраам закон, символизиращ принадлежност към избрания божии народ. Тогава му се е дало името Иисус т.е. Спасител. Обрязването доказва че той е бил истински Човек, а не носител на призрачна плът, както по-късно проповядвали еретици.

 

На същия ден православната църква чества и паметта на Свети Василий - един от най-големите християнски мислители, философи и писатели. Роден е през 330 г. в Кесария Кападокийска в добро християнско семейство. Свети Василий получил образованието си при най-прочутите учени на своето време, а по-късно като епископ бил изявен книжовник и просветител на своето паство.

 

Написал много църковни книги, включително литургия , която носи неговото име Василиева и се пее през всички неделни служби на Великия пост, на Василовден и други празници.

БНР

Коментари

Новини Варна