2000 души поискаха пловдивският лекар да бъде освободен
Лекарските съсловия от Пловдив, София, Бургас и Стара Загора също са изразили подкрепа за доктора
Публикувана: 5 Mar 2018 | 13:18
Снимка Дарик Пловдив

Близо 2000 души се събраха пред Второ районно управление в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов – Плъха, съобщи Дарик.

 
Протестиращите настояват лекарят незабавно да бъде освободен. Хората скандират "Свобода за доктора". Настояват и за промяна в Наказателния кодекс. Множеството се е събрало, за да изрази, по думите им, своята лична и гражданска позиция в подкрепа на арестувания лекар. Те считат, че убийството е станало при неизбежна самозащита от страна на доктора.

 

Хора от съседните кооперации също се включиха със скандирания от терасите си. В протеста участват и таксиметрови шофьори.

 

Една от протестиращите каза пред Дарик: "Тук сме, за да подкрепим един достоен българин, който иска да защити своето семейство, живота на децата и съпругата си. Ситуацията е абсурдна и ние не сме съгласни с тази позиция. Трябва да можем да се защитаваме в собствените си домове от престъпниците".


Малко преди 13 ч. на обед огромното шествие се оправи към прокуратура, с искане към дежурния прокурор докторът да бъде освободен незабавно.


Председателят на Пловдивската лекарска колегия Георги Кръстев застана зад исканията на протестиращите. Лекарските съсловия от София, Бургас, Стара Загора и Пловдив също са изразили подкрепа, а такава се очаква да има и от колегите им други градове.

 

Трупът на Дживизов беше намерен на 2 март в района на Областната управа в Пловдив върху капака на лека кола. На следващия ден срещу 48-годишният лекар беше повдигнато обвинение за убийство и беше задържан за 72 часа.


През нощта в четвъртък срещу петък в жилището на д-р Димитров влязъл крадец. Докторът го усетил, но при последвалия опит да го хване бил намушкан с нож от крадеца. След това последвал изстрел, а крадецът е бил намерен на улицата върху капак на лека автомобил.

 
Жоро Джевизов – Плъха е с богато криминално минало, с няколко присъди за кражби.


Разследването според разследващите до момента е в активна фаза. Извършени са огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели. Назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, ДНК и химическа такава. Предвиденото в закона наказание по обвинението, отправено на доктора, е от 10 до 20 години.


Д-р Иван Димитров в момента е в ареста. Не е осъждан. Няма разрешително за оръжие.

 

Четете още Роднините на рецидивиста Жоро Плъха: Смърт за доктора!

Коментари ( 0 )