Експертна група към ЕК оповести 10 препоръки за борба с фалшивите новини
Ръководителят й Мадлейн де Кок Бунинг обясни, че специалистите са се обединили около термина "дезинформация"
Публикувана: 12 Mar 2018 | 17:24

Десет препоръки за борба с така наречените фалшиви новини оповести специално създадената експертна група към Европейската комисия. Ръководителят на групата Мадлейн де Кок Бунинг обясни, че специалистите са се обединили около термина "дезинформация".

 

Част от препоръките са платформите да адаптират своите рекламни и финансови политики, за да няма дезинформация. Предлага се прозрачност на обработка на данните за потребителите, да се гарантира, че спонсорираното съдържание, включително и политическата реклама, ще се отличава по подходящ начин от другото съдържание.

 

Трябва да се предприемат и ефективни мерки за подобряване видимостта на надеждните новини, както и потребителите да имат достъп до доверени инструменти за проверка на фактите.

 

Междувременно, проучване на "Евробарометър" цитирано от еврокомисаря по цифровите въпроси Мария Габриел посочва, че 97% от запитаните близо до 26 000 европейски граждани са били повлияни от фалшивите новини, които засягат малцинства, миграция и сигурност. 37% от хората са попадали на фалшиви новини почти всеки ден, а 71 процента са сигурни, че ги разпознават.

 

Журналистите, националните власти и собствениците на медии носят отговорност за спирането на разпространението на фалшивите новини, сочи още проучването на "Евробарометър" за новините Добромир Видев.

БНР

Коментари ( 0 )