IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:00 | 16 юни 2018
Обновен: 02:14 | 17 март 2024

Две са най-вероятните версии за катастрофата с военния хеликоптер

Това стана ясно от думите на зам.-командир на ВВС и експерт по вертолетна авиация бригаден генерал Петьо Мирчев

По материала работи: Пламен Янков
Две са най-вероятните версии за катастрофата с военния хеликоптер

Причините за катастрофата с хеликоптера Ми-17 в понеделник все още не са ясни, а най-вероятните версии за инцидента са две. Това стана ясно от думите на зам.-командир на ВВС и експерт по вертолетна авиация бригаден генерал Петьо Мирчев пред NOVA, цитиран от Дарик. Военен хеликоптер Ми-17 падна в района на авиобаза Крумово край Пловдив в понеделник при тренировъчен полет. Загинаха двамата пилоти, а бордовият инженер пострада сериозно.

 

„Все още причините за тази катастрофа не са известни. Назначена е комисия от Военна полиция и целта й е да се открият причините за инцидента. Двете най-вероятни версии са или технически проблем, свързан с опашния винт, или допусната грешка от страна на пилотите. Засега обаче всичко е в сферата на догадките”, коментира бригаден генерал Мирчев.

 

По думите му никой не може да гарантира, че в даден момент няма да се случи нещо неочаквано. Това обаче не означава, че машината не е технически поддържана.

 

„Единствено комисията има достъп до черната кутия и все още нямаме данни от нея”, поясни зам.-командирът на ВВС. „Професията на пилота е рискова и всеки един от тях знае това”, коментира още той.

 

Бригаден генерал Петьо Мирчев се съгласи с това, че летателните часове на пилотите са твърде малко. „Вярно е, че спрямо стандартите на НАТО България изостава много. Търсим възможност да намалим влиянието на тези рискове”, поясни още ген. Мирчев.

Коментари

Новини Варна