IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
18:21 | 22 септември 2018
Обновен: 23:50 | 22 март 2024

Каракачанов: Армия се прави с дух и любов към България!

"Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита"

По материала работи: Пламен Янков
Каракачанов: Армия се прави с дух и любов към България!

Снимка Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

 

"Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита. Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армията си изпълняват задълженията. Това не е лесно, трудно е, рисково е, но хората имат дух. Армия се прави с дух и любов към България". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на показа на военна техника пред сградата на Министерството на отбраната в София, цитиран от пресцентъра на ведомството и dnes.bg.

 

Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България - факт, който е станал възможен благодарение на Българската армия, заявил Каракачанов.

 

"Хубаво е българските граждани да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението, войниците. В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват преди всичко от доходите си, е хубаво по някакъв начин да покажем, че воинската професия, макар и към момента все още не добре платена, е достойна и заслужава уважение", допълнил още министърът на отбраната.

 

В Деня на Независимостта едновременно в 17 града в страната хората можаха да видят образци военна техника, оръжие и екипировка.

 

Инициативата е първата от поредицата изяви под наслов "Това сме ние", с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.

 

Министър Каракачанов припомнил, че през последните 20 години бюджетът на армията е орязван 4 пъти, като само през 2010 г. е намален с 40 процента.

 

"Аз не съм спрял да настоявам за повече средства. През изминалата година увеличихме заплатите с 10 процента, а за тази година сме предвидили още 10 процента. Представили сме необходимите разходи за ремонт на част от съществуващата техника. Отделиха се близо 3 милиарда и половина за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини", казал министър Каракачанов.

 

Той посочил, че това е само един етап от цялостното обновяване на армията, което ще става постепенно поради невъзможността да се отделят необходимите средства.

 

Министър Красимир Каракачанов поздравил всички военнослужещи, взели участие в днешното представяне.

Коментари

Новини Варна