IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
16:46 | 23 май 2019
Обновен: 02:34 | 25 март 2024

Проф. Кантарджиев: До 12 ч. кърлежите не пренасят болести

Нахапанато дете е попаднало на тяхно гнездо, смята той

По материала работи: Пламен Янков
Проф. Кантарджиев: До 12 ч. кърлежите не пренасят болести

До 12 часа кърлежите не пренасят болести, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред bTV, цитиран от dnes.bg. Преди ден дете беше нахапано от кърлежи в Южния парк, като от главата му бяха махнати над 50 кърлежа.

 

Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология” в РЗИ-София обясни, че детето е попаднало на мястото, където са снесени яйцата на кърлежа. По думите й майката е реагирала много правилно, като е завела детето веднага на лекар.


"Детето е било около фонтана в Южния парк, в едни храсталаци, там явно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко заразени и по-малко опасни, обаче винаги когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови болести. Тези болести обаче не са опасни и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик", обясни проф. Кантарджиев.

 

Лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а възрастният кърлеж е имаго, каза още той, като отбеляза, че най-заразени са женските.

 

Единият начин за сваляне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла. Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се извършват от медицински специалисти.

 

Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете и градинките в София. Тази сутрин са били  напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи.

 

Проф. Кантарджиев каза още, че за да се спре разпространението на кърлежите не е достатъчно само да се напръскат зелените площи, а трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

 

Димитър Денчев, директор на "Зелена система” в столичната община, обясни, че климатичните условия са такива, че е благоприятно разпространението на кърлежите.

 

Препаратите, с които се пръска, са безопасни за гражданите, стига те да спазват указанията, увери той.

Коментари

Новини Варна