IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:57 | 17 август 2019
Обновен: 01:07 | 19 април 2024

В Жеравна започна фестивала на фолклорната носия

Актьорът Бен Крос отново е гост на фестивала

По материала работи: Пламен Янков
В Жеравна започна фестивала на фолклорната носия

Жеравна бе открит Дванадесетият международен фестивал на фолклорната носия "Скок във времето", съобщи dnes.bg.

 

Националната кауза като основна движеща сила и идея на фестивала изтъкна при откриването му Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе". По традиция програмата започна с връчване на годишното отличие "Апостол на българщината" и приемане на нови членове на Сдружението "Пазители на българщината", в което към момента членуват 84 воеводи в 18 чети в 21 области на страната.

 

Годишното отличие "Апостол на българщината" за първи път бе връчено на жена - Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

 

В музикалната програма в първия ден бяха включени концерти и народно веселие с различни музиканти, народни хора, песни и игри около големия огън.

 

В днешния ден ще бъде представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като желаещите ще могат да се включат в разучаване на български народни хора. Ще има изпълнения на МПГ "Иван Михов" при НЧ "Просвета 1909" - с. Белозем и на дует "Рукатка".

 

Ще се състои традиционният конкурс за автентична носия, народни борби, надиграване на танцьори. Малко след 20.30 ч. ще започне народно веселие с фолклорната певица Ана-Мария, Злати Петров - кавал и танцова формация "Български ритми", фолклорния изпълнител Иван Дяков и танцова формация "Приятели чрез танца", "Олелия" - народни хора и песни около големия огън с оркестър "Бисери".

 

В последния ден от 12 до 17 часа организаторите са предвидили свободно влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео.

 

Сред ВИП-гостите на дванадесетото издание отново са холивудският актьор Бен Крос, който ще празнува годишнина от сватбата си, направена по време на миналогодишния фестивал, председателят на НФСБ Валери Симеонов, писателят Антон Дончев и др.

 

През трите фестивални дни всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави.

 

Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н.

Коментари

Новини Варна