IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:11 | 18 януари 2020
Обновен: 02:38 | 19 април 2024

Държавата "погреба" жива пенсионерка

Жената вече е без пенсия. По документи е покойница

По материала работи: Пламен Янков
Държавата "погреба" жива пенсионерка

Два месеца пенсионерка от Габрово се опитва да докаже на българските чиновници, че е жива, но по документи тя се води покойница.

 

Неприятностите за 69-годишната Яна Георгиева започват в края на миналата година, съобщава "Монитор", цитиран от dnes.bg. Българските власти получават от Германия документи, удостоверващи смъртта й. След като документите са получени, българските служби предприемат да спрат пенсията й. Когато обезпокоена, че не е получила пенсията си, Яна отива в пенсионната служба оттам и казват, че няма как да я получи, тъй като е мъртва.

 

Смъртният и акт бил издаден на 8 юни в Германия. Служителите в НОИ и ГРАО в града на хумора са категорични, че няма как да обявят за невалиден и да обезсилят получения от Германия смъртен акт, тъй като всичко в него съвпадало: трите имена на жената, ЕГН-то и номера на документа и за самоличност. Фактът, че бабата стояла пред очита на държавните и общинските чиновници жива и здрава, изобщо не ги трогнало и те били категорични, че на мъртъв човек пенсия не се полага. Все пак служителите от ГРАО подали сигнал до районната прокуратура в Габрово, откъдето вече са започнали проверка. Тя обаче вероятно ще продължи повече от месец, тъй като ще трябва да се правят запитвания и да е изчаква разследването и на германските власти. А дотогава баба Яна ще трябва да преживява без една стотинка.

 

Самата пенсионерка и близките й смятат, че в случая става въпрос за кражба на лични данни. Преди години възрастната жена изпращала своя европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещавал да я вземе да работи при него като чистачка. Тя така и не получила работата но вероятно мъжът или някой друг са се възползвали от лините данни на Яна, с които са дали чужда самоличност на трето лице.

 

И когато това лице е починало, германските власти всъщност са издали смъртен акт на човека, чийто три имена фигурират на личната карта, а именно на българката от Габрово. Така живата Яна става покойница. Нещата стават още по-объркани и заплетени и от резултатите на немските разследващи. Според тях документът за самоличност на базата на който е бил издаден смъртният акт, е представен от руска гражданка, която казала на лекаря, че починалата е майка й.

 

Сега предстои криминалистите и прокуратурата в Германия тепърва да изясняват коя и каква е въпросната руска гражданка и дали реално починалата е нейна дъщеря или в случая става дума за някаква по-сериозна измама. Докато разследващите в двете държави разплитат случая обаче, 69-годишната Яна ще си стои без пенсия, няма право на прегледи при семеен лекар. И всъщност като покойница очевидно ще се окаже че няма и още доста други права.

 

Четете още

Шестима на съд за фиктивните бракове с починали баби

Коментари

Новини Варна