IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
10:21 | 25 февруари 2020
Обновен: 06:35 | 22 април 2024

Властите тренират реакциите си при разпространение на коронавирусa

За да бъде всичко максимално реалистично, бе избран реален полет, идващ от Истанбул, който се счита за една една от рисковите зони

По материала работи: Пламен Янков
Властите тренират реакциите си при разпространение на коронавирусa

Снимка Дарик

 

 

Мащабно учение срещу евентуалното разпространение на коронавируса се проведе тази сутрин на Летище София, съобщи Дарик. „Гранична полиция“, екип на Военно-медицинска академия и летищните служби разиграха ситуация, при която термокамерите в зоната за контрол засичат двама пътници с повишена телесна температура, които бяха изолирани от медицински специалисти и транспортирани до болницата за последващи прегледи.

 

За да бъде всичко максимално реалистично, бе избран реален полет, идващ от Истанбул, който се счита за една една от рисковите зони. Пасажерите в самолета бяха предварително предупредени, за да избегне паника, а ролята на заразени с вируса играха две служителки на граничните власти.

 

Пътниците, проявяващи симптоми, ще бъдат изолирани по най-бързия начин, увери директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичуков. След първоначалния преглед заразените се транспортират със специални линейки до ВМА.

 

На сухопътните граници на страната ни ситуацията е същата. На по-големите гранични пунктове вече има изпратени представители на здравното министерство, а всички служители на МВР са оборудвани с лични предпазни средства – маски и са инструктирани за работа. Вече е в ход и оборудването с камери, засичащи телесната температура. 

 

Само за изминалото денонощие през границите ни са преминали почти 50 хил. пътници и около 13 хил. превозни средства. По-сериозните проверки засега не оказват влияние на трафика.

 

От вчера на територията на страната ни действа Кризисен щаб, имащ за задачи да вземе всички необходими мерки срещу разпространението на болестта у нас. Начело на него застана проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

Коментари

Новини Варна