IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
18:38 | 24 ноември 2016
Обновен: 00:46 | 15 май 2024

Депутати се срещаха с Инициативния комитет за референдума

По материала работи: Борис Проданов
Депутати се срещаха с Инициативния комитет за референдума

Народни представители се срещнаха с Иво Сиромахов и Тошко Хаджитодоров от Инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016, за да обсъдят трите въпроса от националното допитване. На дискусията в НДК присъстваха депутати от "ГЕРБ, "БСП лява България", АБВ, ДСБ, БДЦ и омбудсманът Мая Манолова.


Сиромахов благодари на участниците и отбеляза, че липсват представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака" и ДПС. Той напомни, че над два милиона и половина българи са отговорили утвърдително на въпросите за намаляването на субсидията, за въвеждането на мажоритарна система в два тура и за задължителното гласуване. Какво смятате да правите в следващите дни, за да уважите или неуважите волята на народа, попита Сиромахов народните представители.


Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че преди десетина дни от групата са внесли законопроект с трите въпроса в деловодството на Народното събрание и са изразили принципната си подкрепа за гледане в пленарна зала на решенията от референдума. Той покани представителите на Инициативния комитет да присъстват на Комисията по правни въпроси, където ще се състои обществен дебат за мажоритарния избор.Трябва да си дадем ясна сметка какво ще направим в окончателен вид и дали ще бъде в полза за обществото.

 

Цветанов напомни, че ГЕРБ са подкрепили в комисии и в пленарна зала референдума в първоначалния му вид с шест въпроса. Във връзка с предложението на омбудсмана Мая Манолова, той посочи, че има въпроси, които трябва да се дискутират. Цветанов отбеляза, че е за въвеждането на мажоритарния елемент, но начина, по който трябва да бъде въведен е въпрос на изборно законодателство и там не трябва да се допуска грешка.


Жельо Бойчев /"БСП лява България"/ заяви, че за тях волята на българските избиратели е ясна - те не са доволни от изборната система и има нужда от промяна. Ние по никакъв начин няма да се противопоставим на тази промяна, посочи той. По думите му преминаването към мажоритарна система задава редица въпроси и като политическа партия БСП са започнали дискусия по тях и търсят отговори. Като основен въпрос той посочи как се прави изборната география и как се разпределят изборните райони. Той е убеден, че народните представители ще се съобразят с желанието на хората за намаляването на субсидиите.


Според Румен Петков /АБВ/ това НС няма никакъв кредит на доверие и моралното право да се занимава със стратегически за страната въпроси. Той посочи, че от АБВ искат мажоритарен елемент в изборите без да се абсолютизира система, за да се гарантира политическото представителство. Във връзка със субсидиите Петков отбеляза, че "политическият разврат" в страната е започнал много преди въвеждането на субсидирането.


Съпредседателят на ПГ на БДЦ Красимира Ковачка посочи, че референдумът е крачка напред в демокрацията на България. Вотът на хората на референдума е явен и не може да бъде подменен, но правилата, необходими за осъществяването му, трябва да се дебатират и приемат в парламента.


Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че симпатизира на идеята за мажоритарни избори. Смятам, че това трябва да бъде решено от този парламент и да носим отговорността си пред гласоподавателите, посочи той. Кънев отбеляза, че е несъгласен с публичното заклеймяване на хора, които са изразили различно становище, не само след провеждането на референдума, но и преди това.


Омбудсманът Мая Манолова посочи, че е съставила законопроекта за смяна на системата и го е внесла в парламента, за да защити гражданите и да подпомогне народното представителство. Тя отбеляза, че законопроекта не е съвършен, но е добра основа за дебат.


БТА

 

Още по темата: Радев свиква консултации за мажоритарна избирателна система

 

Коментари

Новини Варна