IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
20:55 | 24 март 2017
Обновен: 11:27 | 9 април 2024

80% от българите: Не допускайте автобусите от Турция за вота!

Масово не искат да се дава гражданство на потомци на изселниците

По материала работи: Ставри Таргов
80% от българите: Не допускайте автобусите от Турция за вота!

80% от българите смятат, че не трябва да се допуска в страната масово да влизат автобуси с гласоподаватели.  

 

17% обаче възприемат мнението, че всеки, който живее в Турция и има право да гласува у нас, е добре дошъл.  

 

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 21 и 22 март и финансиран със собствени средства.  68% от анкетираните не са съгласни хора с турски произход, които са потомци и роднини на изселници, да получават българско гражданство. Едва 29,4% смятат, че това е разумно.

 

Най-големи са дяловете на тези, които приемат гражданство да се дава на наши сънародници от традиционни български общности зад граница.  74,7% от анкетираните заявяват, че трябва да се дава гражданство на българите Македония, Западните покрайнини, Молдова и Украйна.  57,8 на сто смятат, че гражданско трябва да получават и чуждестранни бизнесмени, които инвестират в страната ни  38% са съгласни да се дава българско гражданство на бежанци, които се спасяват от война, но пък на обратното мнение са 56 на сто – те са категорични, че такива мигранти не са добре дошли.

 

Според анализаторите явно в българското общество очевидно си проправят път тревожни тенденции на нетолерантност. Изследването сочи още, че малко над 40% от българите са чули за писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган във връзка с предстоящия референдум в Турция, в което той бие алармата, че резултатите от допитването могат да доведат до конфликти и противопоставяне в Европа и на Балканите.

 

Сред чулите за документа очаквано преобладава неодобрение около случая – 55%.   Дял от 37% обаче по-скоро одобряват позицията на Доган и това показва, че все пак тезите му вече достигат до адресат, анализират от "Галъп интернешънъл".  Проучването показва също, че служебният кабинет оглавяван от Огнян Герджиков е спечелил доверието на хората. 50% от българите оценяват работата на правителството като по-скоро успешна, а 33% - като по-скоро неуспешна.

Данните са от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 21 и 22 март и финансиран със собствени средства.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна