IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:00 | 4 август 2018
Обновен: 16:04 | 25 април 2024

Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора „Пирин пее”

Събитието, което се провежда на четири сцени в прохода Предел между Пирин и Рила

По материала работи: Борис Проданов
Над 2 000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора „Пирин пее”

Над 2 000 самодейци от 84 групи от Пиринско участват в XV-я събор на народното творчество "Пирин пее".

 

Събитието, което се провежда на четири сцени в прохода Предел между Пирин и Рила, се организира от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на председателя на НС Цвета Карянчева. В продължение на два дни на сцените се представят фолклорни и танцови групи, индивидуални участници от 14-те общини на благоевградска област. Днес на три от сцените излизат 60 групи, а утре останалите, представяйки както автентичен фолклор, така и характерните за региона обреди и обичаи. Заключителният концерт на лауреатите е в неделя на централната сцена.

 

Хиляди гости на събора на народното творчество са се разположили под дебелите сенки на буките вдясно от пътя за Разлог и Банско. Пушат скари, мнозина от посетителите на събора са опънали палатки, млади и стари се гиздят и стъкмяват. На трета сцена преди обяд днес сценката „На вадене” представи дуетът за автентичен хумор Елена Калайджиева и Иван Чакъров” от читалище „Н.Й.Вапцаров-Банско. Сценката бе посрещната с аплодисменти от събралите се, в нея бе показана задявката между мъж и жена, които поливат /вадят-б.р./ нивите. Естествено това бе преди на мястото им в Банско да се появят десетките хотели. Сценката бе на неразбираемия за останалите бански диалект.

 

В неделя ще се изявяват нови 24 групи, преди обед ще бъдат поднесени цветя на мемориала на „Илинденци”, където ще присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Заради събора леките автомобили се отбиват по стария път, а за да не се затапи тесният обходен път, товарните над 3.5 тона се ескортират от полицаи на мотоциклети през района на събора. Този режим на движение е до 23 часа днес, и от 8 до 16 часа в неделя.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна