IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
10:58 | 25 април 2019
Обновен: 09:37 | 20 април 2024

Преизчисляват данъка за второ жилище в курортите

Мярката се налага заради решението на Конституционния съд

По материала работи: Пламен Янков
Преизчисляват данъка за второ жилище в курортите

Парламентът гласува промените в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат преизчисляването на налозите за второ жилище в курортите, пише Дарик.


Мярката се налага заради решението на Конституционния съд (КС), с което той обяви за противоконституционни законовите промени, с които се завишиха двойно и тройно ставките за имот, който не е основно жилище и се намира в селище със статут на морски, планински или балнеокурорт.
 

Така всички надплатили ще имат право на избор - те ще могат или да си получат парите обратно, или сумата да им бъдат прихваната за други техни данъчни задължения към местната община.

 

По време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че 106 общини са включени в списъка на националните курорти, а 46 от тях са определили по-висок данък. От 1 януари вече тече кампания, в която много хора са си платили данъка за цялата година, ползвайки предвидената в закона отстъпка от 5%.

 

Смисълът на отменената поправка бе да се накажат хората, които отдават под наем своите имоти в туристическите обекти, без да плащат на хазната.

Коментари

Новини Варна