IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
20:49 | 12 септември 2016
Обновен: 21:51 | 14 май 2024

Омбудсман Маналова скептична за Съвета по осиновяванията

Мая Манолова дискутира промените в Семейния кодекс

По материала работи: Слав Велев
Омбудсман Маналова скептична за Съвета по осиновяванията

Убеден привърженик съм на необходимостта от промени в Семейния кодекс. Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани, нееднократно съм повдигала основните теми - предмет на обсъждания проект - като споделеното родителство, необходимост от ускоряване и облекчаване на процедурите по осиновяване и други. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на организираната от нея дискусия "Гарантират ли се правата на децата с промените в Семейния кодекс", съобщиха от пресцентъра на институцията.

 

Омбудсманът е отбелязала, че проблемите при промените в осиновяването са най-сериозни и радикални.

 

Статистиката показва, че въпреки голямото желание за осиновяване децата, вписани в регистъра, са над 2400, а кандидат-осиновителите са 1500, докато броят на международните осиновявания продължава да расте, е казала Манолова. Тя е предложила да бъде обсъдена възможността за отпадане на критерия "произход", по примера на направеното в Румъния.

 

Манолова е била скептична към създаването на единен централизиран орган, т. нар. Национален съвет по осиновяванията.

 

До края на утрешния ден, когато изтича 14-дневният срок за обществено обсъждане на предложените изменения в Семейния кодекс, омбудсманът ще изпрати обобщение на мненията и различните гледни точки, които са били чути по време на дискусията, както и своето становище до Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието, които са автори на проекта.

 

Четете още: Готвят отпадане на тайната на осиновяването

Коментари

Новини Варна