IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:37 | 5 март 2017
Обновен: 04:31 | 17 май 2024

Омбудсманът иска отмяна на полицейската реформа

В МВР е хаос, служителите губят мотивация, обяви Мая Манолова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Омбудсманът иска отмяна на полицейската реформа

Омбудсманът Мая Манолова атакува вчера част от реформата на МВР в Конституционния съд. Тя поиска отмяна на част от промените в устройствения закон, които бяха приети от мнозинството на ГЕРБ в края на миналата година и влязоха в сила преди месец.Позицията на омбудсмана е, че въпросните текстове водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от служителите в МВР и пряко противоречат на конституцията. Като повод за искането си Манолова посочва огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР.

 

Преди няколко седмици се заговори за сериозно напрежение в МВР заради промените, влезли в сила от 1 февруари. Заради различните договори се създаде разлика от по няколкостотин лева в месечните заплати между служители, изпълняващи едни и същи задължения. Давани бяха примери с шофьорите на някои поделения на МВР, които вече били с по-високи заплати от полицаи, които са с висше образование. Обявено бе и че ако сегашното положение остане, не е изключено новоназначени служители да получават по-големи заплати от част от ръководния състав на МВР.

 

За проблема пръв сигнализира новият вътрешен министър Пламен Узунов, който директно обяви, че преназначаването в министерството води до конфликти между хората. Още на 10 февруари той покани Манолова на среща в МВР. Узунов коментира ситуацията, като предизвикваща дисбаланс и противопоставяне в системата на МВР. И той потвърди, че служители със средно образование, които са на трудов договор, вземат по-високи заплати от служителите с оперативни функции.

 

"Полицаят, който е на улицата, взема по-малко пари от служителя, който е в канцеларията", заяви тогава Узунов. "Реформата създава напрежение между различните категории служители, на практика доволни няма - този проблем се поставя по време на всяка приемна, която правя в страната, получих десетки жалби с огромно количество подписи", отбеляза и Манолова. Тя се срещна със синдикатите и обяви, че ще се застъпи за отнетите социални, пенсионни, осигурителни и професионални права на работещите в МВР.

 

Манолова атакува две разпоредби от Закона за МВР, като се позовава на преамбюла на конституцията и принципа за правовата държава. Параграфи 69 и 70 от Закона за изменение и допълнение на закона за МВР се отнасят до преобразуване в служебни правоотношения по Закона за държавния служител на част от състава, а вторият - за преобразуване в трудови правоотношения по Кодекса на труда на служители в МВР на друга част от състава. "Това води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост", мотивира се Манолова.

Александър Колев

segabg.com

 

Четете още: Китайци с интерес към БДЖ, осигуряват 500 млн. лева

Коментари

Новини Варна