IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
21:02 | 27 юни 2017
Обновен: 06:52 | 21 април 2024

Петролът поевтинява, но още не смъква цената на газа

КЕВР разреши поскъпването на синьото гориво с 2% от юли

По материала работи: Слав Велев
Петролът поевтинява, но още не смъква цената на газа

Тенденцията за намаляване на цената на петрола на световните пазари е устойчива в последния месец, но тя все още не може да окаже влияние върху цената на природния газ в България в посока надолу. Този коментар направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

 

По-рано днес в регулатора беше обсъдено заявлението на "Булгаргаз" за цената на суровината от 1 юли. Газовата компания настоява за увеличение от 1,91% за третото тримесечие и работната група към регулатора удовлетвори това искане.

 

Цената на природния газ до голяма степен е обвързана към цената на суровия петрол чрез цените на алтернативните горива. Тя обаче се взема предвид с известно закъснение - девет месеца, а през този период цената на сорта Brent се движеше в диапазона около 55-56 долара за барел, отбеляза Иванов по време на заседанието.

 

Именно този период все още има доминираща роля при определянето на цената на природния газ в България, посочи още той.

 

По време на заседанието граждански организации оспориха искането на "Булгаргаз" с мотива, че цената на алтернативните горива намалява. Иван Иванов от "Булгаргаз" посочи пред журналисти, че действително тенденцията е такава и петролът е поевтинял с 10% от май насам. Заявлението на компанията за цените през третото тримесечие се подава до 10 юни.

 

Реално по-евтиният петрол може да се отрази върху цената на газа от четвъртото тримесечие. Председателят на КЕВР увери, че движението на цената на петрола ще бъде наблюдавано внимателно през следващите месеци.

 

Решението за новата цена на природния газ от 1 юли ще бъде взето на закрито заседание на 30 юни. Тогава регулаторът ще определи и цената на електроенергията за новия регулаторен период. Предварителните заявки са за увеличение от средно 1,38 на сто. Дали новата цена на газа ще се отрази и в цената на електроенергията, ще стане ясно също в края на месеца.

 

По закон при съществено изменение на цената на основна суровина може да се преразгледат и цените на електроенергията, както и на парното и топлата вода. Съществено обаче е изменение от повече от 5 на сто.

dnes.bg

 

Четете още: Скокът на минимална пенсия е на финалната права

Коментари

Новини Варна