IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
19:17 | 15 октомври 2017
Обновен: 22:42 | 23 април 2024

И Еврокомисията се притесни от бързия ръст на заплатите у нас

Правителството обаче планира 2.5 млрд. лв. повече разходи в бюджета догодина

По материала работи: Юлиян Атанасов
И Еврокомисията се притесни от бързия ръст на заплатите у нас

Заплатите в България растат много по-бързо от производителността на труда. Това се посочва в публикувания вчера годишен доклад на Европейската комисия "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа". За периода 2014 - 2016 г. в 17 държави от ЕС ръстът на заплатите изостава от този на производителността, но в България, както и в балтийските републики и Словакия възнагражденията са нараснали изпреварващо. Според Еврокомисията това създава риск от по-голяма инфлация. Все пак от ЕК отчитат, че у нас неравенството в заплащането е най-голямо.Работодателските организации от години алармират за опасното изпреварващо нарастване на разходите за труд. За този дисбаланс те обвиняват правителството, което постоянно повишава минималната заплата. Въпреки протеста на бизнеса от догодина държавата ще вдигне административно и минималните осигурителни доходи по икономически сектори и категории персонал с 3.9%. Планира се и сериозно увеличение на възнагражденията в бюджетния сектор през 2018 г., както и скок на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

 

Държавата планира 2.5 млрд. лв. повече разходи в бюджета за 2018 г., обяви пред БНТ вчера шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Развързването на кесията било възможно заради по-големите приходи, следствие от ръста на икономиката. За тази година нарастването на БВП се очаква да е 4%, и също толкова през 2018 г. По-големите харчове управляващите ще насочат в три приоритетни сектора - образование, отбрана и сигурност и социално подпомагане. От 1 септември догодина учителските заплати ще нараснат средно с 15%, като за целта са планирани 330 млн. лв. допълнително. Увеличението ще бъде според индивидуалната оценка на всеки учител, а не с един и същ процент. Други 180 млн. лв. ще отидат за различни образователни програми, за вдигане на стипендии по приоритетни за бизнеса специалности и за ремонти на училища и детски градини.

 

След полицейските протести през тази година и заканите за нови управляващите ще осигурят 55 млн. лв. повече за вдигане на заплатите в МВР. Средното увеличение ще е 5-6%, заяви Стоянова. То обаче ще засегне само служителите на реда, които са "на терен".За вдигането на заплатите в армията ще бъдат предвидени 100 млн. лв. повече в бюджета за следващата година. Освен това още над 490 млн. лв. ще бъдат осигурени за модернизиране на въоръжението.Най-голямо ще бъде увеличението на разходите в социалния сектор. Над 1 млрд. лв. повече ще има в бюджета за догодина за пенсии, здравеопазване, социални услуги и социално подпомагане. Заложено е увеличение на всички пенсии с 3.8%. "Вдигат се и праговете за социално подпомагане, което ще разшири кръга на хората, които ще ги получават. В същото време помощите ще бъдат фокусирани наистина към хората, които имат нужда и не могат да се грижат сами за себе си", каза Стоянова.

 

Увеличаване на заплатите в останалите бюджетни сфери може да се случи, ако се премине към оптимизация на персонала и въвеждане на електронно обслужване, посочи тя. И призна, че опитите до момента за съкращаване на администрацията са били безуспешни. С мерките за намаляване на административната тежест и електронизацията на административните услуги надеждите са тази оптимизация най-после да се случи. Повече харчове в бюджета за догодина ще има и за инфраструктурни проекти, обяви Стоянова, но не посочи конкретни суми. Въпреки че голяма част от тях са финансирани от европрограми, се налага сериозно доплащане от националния бюджет. Магистрала "Хемус", например, ще се строи основно с бюджетни средства.

segabg.com

 

Четете още: Ако АЕЦ Белене заработи след 10 години ще бъде точно навреме

 

Коментари

Новини Варна