IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
19:06 | 5 март 2018
Обновен: 04:45 | 16 април 2024

България се надигна в защита на д-р Иван Димитров

Пловдивчани заявиха, че протестите им ще продължават всеки ден от 17:30 часа

По материала работи: Борис Проданов
България се надигна в защита на д-р Иван Димитров

Вторият протестен митинг в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров прерасна в масова национална проява в защита на гражданските права на българите. След Пловдив се надигнаха и граждани на София, Варна и Стара Загора, предаде БГНЕС. В столицата протестиращите скандираха „Свобода“ и „Оставка“. Те заявиха, че очакват главният прокурор Сотир Цацаров да излезе със становище по създалия се казус. Хората настояват д-р Димитров да бъде незабавно освободен от ареста. Хилядното множество в Пловдив днес (5 март) огласи града с възгласи „Свобода“ и искане д-р Димитров незабавно да бъде освободен от ареста. Когато множеството отиде и до районната прокуратура, за да предяви исканията си на дежурен прокурор, се оказа, че такъв днес в почивния ден след празниците няма. Гражданският протест се обяви и срещу липсата на институции в страната.


Пловдивчани заявиха, че протестите им ще продължават всеки ден от 17:30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. В София граждани излязоха на спонтанен протест с транспаранти „Подкрепям д-р Димитров“. В социалните мрежи протестите се предаваха на живо. Гражданите изразяваха открито недоволството си от липса на държава и безхаберие на институциите. Много от коментарите бяха „Така се прави“. Припомняме, че лекарят бе арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха в петък. Демонстрантите смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора.


Лекари, колеги на рентгенолога д-р Димитров, са категорични, че трябва хората да се надигнат, за да бъде променен законът и при доказано действие при самоотбрана да не бъдат задържани извършителите. Повечето протестиращите днес споделиха, че ако и на тях им се е бе случило подобно нещо, и те биха реагирали като доктора. „Тук не е мястото, където да покажем, че сме патриоти, а да покажем, че защитаваме едно правилно действие на човек, който е действал по всички закони на човечеството правилно“, заяви участник в протеста.


„Трябва да се направят промени в Наказателния кодекс и да се въведе "неизбежна отбрана" за подобни случаи на посегателство в домовете на хората“ заяви друг представител на протестиращите. „Къде са ръководителите на тези хора? Защо никой от ръководството на града, на общината не е тук? Вижте колко много хора са дошли тук, дошли са защото не са удовлетворени от това, което държавата прави за тях“, коментира друг от протестиращите в Пловдив.

Actualno.com

 

Още по темата: И Варна застана зад д-р Иван Димитров

Коментари

Новини Варна