IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
17:43 | 8 ноември 2018
Обновен: 14:56 | 27 март 2024

Източиха мазута от два резервоара на кораба "Мопанг"

Влошаването на времето отлага операцията за пролетта

По материала работи: Слав Велев
Източиха мазута от два резервоара на кораба "Мопанг"

Източен е мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг". Работи се по източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд.

 

Това каза директорът на "Морска администрация"-Бургас капитан Живко Петров, цитиран от БТА.

 

Той уточни, че при влошаване на метеорологичната обстановка операцията ще бъде преустановена.

 

Работата зависи изключително много от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. В момента на място има специализирана техника и водолази, които се спускат на двойки. Възобновяването на операцията ще започне вероятно през пролетта на следващата година, добави кап. Петров.

 

През август тази година от резервоарите на потъналия през 1921 година кораб "Мопанг" започна изтичането на мазут.

 

След двуседмични проучвания районът бе ограден с буйове, които да ограничат разлива на гориво, а ден по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.

 

Кап. Петров каза, че трябва да се направи проучване и за състоянието на потъналия край Приморско товарен параход "Родина". Такова искане "Морска администрация" ще отправи до ресорното министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров засега няма опасност за изтичане на гориво от парахода.

 

http://dnes.bgDnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна