IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:29 | 3 декември 2018
Обновен: 23:16 | 21 април 2024

Няма да има сътресения за студенти и работещи на Острова след Брекзит

Прогнозата на С. Малинов е при положение, че Лондон одобри споразумението с ЕС на 11 декември

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Фразата на Тереза Мей, че всички пребиваващи граждани на ЕС на територията на Великобритания са поканени да останат вече няма да е гола фраза ако Лондон приеме споразумението с Европа. Това каза в Брюксел евродепутатът Светослав Малинов по време на среща с български журналисти. Припомнямe, на 25 ноември лидерите на 27-те страни-членки на ЕС утвърдиха споразумението с Великобритания за Брекзит и приеха политическа декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички държави членки на Евросъюза, от Европейския парламент и от британските законодатели.

 

„Ако не се приеме сега, самият факт, че всичко започва отначало ще означава дълбока несигурност“, отбеляза Малинов. Никой не се интересува от дебат в европейските институции по отношение на Брекзит. За нас нещата приключиха – за евродепутатите и евро-членките. Това, което е договорено между ЕС в лицето на главния преговарящ Мишел Берние е напълно одобрено от държавите-членки. Документите се върнаха за одобрение във Великобритания на 11 декември. За жалост това споразумение няма да събере мнозинство там, с оглед  изказванията на британски политици. Ако не събере мнозинство, се отваря опасен сценарий. Със сигурност няма да има влошаване на отношенията за едни държави, а за други – не. Това, което ще се случи като проблеми и препятствия на българските граждани, ще се случи и на останалите граждани на ЕС. Тук сме максимално и равно защитени. Ако няма споразумение, защитата, която е осигурена от това споразумение пада. Тя може да се възстанови отново, но след нови преговори. Ако на 11 декември това споразумение се приеме, на индивидуално равнище, за студентите и работещите няма да има сериозни сътресения. Ще има други правила, но за две години има време да се запознаем с тях“ – категоричен бе Малинов.

Ели Маринова

Снимки: авторът и Екип на ЕНП, Брюксел

 

Четете още: С. Малинов: Бежанският поток е в миналото

Мнозинство от над ¾ ще имат проевропейските партии на следващите евроизбори

Коментари

Новини Варна