IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:25 | 3 декември 2018
Обновен: 02:31 | 25 април 2024

С. Малинов: Бежанският поток е в миналото

Според евродепутата предстои много строга политика на връщане на мигранти

По материала работи: Слав Велев
С. Малинов: Бежанският поток е в миналото

„Бежанският поток е в миналото. Нивата в последните 16 месеца са по-ниски от тези преди потока. Това каза в Брюксел евродепутатът Светослав Малинов по време на среща с български журналисти.  Европа се справи напълно с кризата.  Как? Първо сключи споразумение с Турция. Това бе най-изгодното възможно споразумение за България. Огромна сума, около 6 мрлд. евро се очертава да бъдат дадени на Турция в следващите няколко години. 3 мрлд. вече са гласувани. Бежанците са най-малко 2 млн. Това са реални хора. Ердоган спря бежанския поток. Там има деца, които не са ходили на училище 2-3 години. Само за заплати на учителите отиват милиард евро. Строят се болници, футболни, игрища, изграждат се няколко малки града. Това са най-добре вложените пари“, отбеляза още евродепутатът.

 

По негови думи е спрял натискът върху България и Гърция по суша. „Измести се трафикът по море, но там са в десетки пъти по-малко бежанците. Натискът по море не е страшен, защото е по-труден“.

Според Малинов, предстои много строга политика на връщане. И в момента масово се връщат хора. ЕС е осигурил пари за построяването на летище в Афганистан, през което вече се депортират бежански потоци. „Това не са процеси, с които държавите могат да се гордеят, но е работа, която трябва да се свърши. Насилствено се връщат хора всеки ден. Голяма част от тези хора си знаят, че не трябва да са там. Нямаме бежански натиск, няма и да имаме, ако Турция си спази обещанието“ – категоричен е Малинов.

Ели Маринова

Снимка: Екип на ЕНП, Брюксел

 

Четете още: Мнозинство от над ¾ ще имат проевропейските партии на следващите евроизбори

Няма да има сътресения за студенти и работещи на Острова след Брекзит

Коментари

Новини Варна