IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
16:23 | 3 декември 2018
Обновен: 23:22 | 18 април 2024

Мнозинство от над ¾ ще имат проевропейските партии на следващите евроизбори

Това прогнозира в Брюксел евродепутатът Светослав Малинов

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Над ¾ мнозинство ще имат проевропейските партии на следващите избори през май 2019 г. Това прогнозира в Брюксел евродепутатът Светослав Малинов по време на среща с български журналисти. По негови думи, антиевропейските сили в Европа в момента са в тежко отстъпление. „След Брекзит те навсякъде взеха по-малко гласове, отколкото очакваха. Пример за това е Марин Льопен във Франция. Как ще завършат изборите за Европарламент догодина през май? В момента има 705 души евродепутати. Извадени са представителите на Великобритания и са добавени по няколко бройки на няколко страни, защото бяха силно подценени. За България бройките са 17 и за нашето население те са нормални. Според Лисабонския договор местата трябва да са максимално 751. Останалите 45 са запазени за интеграцията на Западните Балкани. Един ден те ще бъдат интегрирани, макар че преговорите ще са много по-жестоки, отколкото бяха за България и Румъния. Техните столове стоят тук и ги чакат. За евродепутатите на Македония и Сърбия“ – каза още евродепутатът.

 

Бе интересно  и ново за мнозина уточнението му, че на европейско ниво партиите не се делят на леви и десни, а на антиевропейски, евроскептични и проевропейски. Според Малинов, тези дефиниции работят всеки ден. Проевропейските формирования смятат, че ЕС е нещо добро като интеграция след II Световна война и трябва да бъде запазен и разширяван. Антиевропейските сили смятат, че ЕС е нещо лошо и техните държави трябва да напуснат. Евроскептиците считат, че ЕС е нещо добро, но не трябва да се разширява и не трябва да претендира за повече правомощия, за Еразъм, за европейска армия и прокуратура. „Най-силните евроскептици бяха английските консерватори. При проевропейските сили почти всички са християндемократи, социалисти (с някои изключения).

 

Ако спечелят социалдемократите, те ще поставят акцент върху младежката безработица, по-голяма социална сигурност на европейските граждани. Те искат нова агенция по защита на труда. Всички тези либерали и социалисти ще искат повече инвестиции в сферата на сигурността относно охраната на границите, повече образование. Затова и Еразъм удвои фондовете си“, допълни политикът.

 

По отношение на изборите за Европарламент през следващата година, според Светослав Малинов за развитието на Европа от гледна точка на голямата картина няма значение дали ще спечелят християндемократи или социалдемократи. Има разлика във фините политики.  Ако спечелят християндемократи, първото, в което ще се инвестира ще бъде в европейска армия, в нови проекти в Северна Африка, за да се редуцират бъдещи емигрантски потоци. Акцентът ще бъде в сферата на сигурността.

 

Относно двойния стандарт на храните, продавани в Западна и Източна Европа, политикът счита, че той съществува в малки количества. „Различно качество на стоките има в целия ЕС въз основа на вкусовете на населението. Хубавото е, че вече има орган, който ще следи за качеството на стоките. В този смисъл вдигането на шум относно двойния стандарт на стоките, продавани в Източна и Западна Европа е изпълнило своята мисия. Ние постигнахме нещо, което е усъвършенствано законодателство“ – допълни Малинов.

Ели Маринова

Снимки: авторът и Екип на ЕНП, Брюксел

Четете още:Няма да има сътресения за студенти и работещи на Острова след Брекзит

С. Малинов: Бежанският поток е в миналото

Коментари

Новини Варна