IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
10:24 | 22 януари 2019
Обновен: 10:15 | 21 април 2024

Газираните напитки вредят и на бъбреците

Дехидратират организма при физически упражнения

По материала работи: Пламен Янков
Газираните напитки вредят и на бъбреците

Освен че водят до повече килограми, газираните напитки вредят и на бъбреците. Това показва изследване, цитирано от ЮПИ и Tialoto.bg.


Специалисти от университета в Бъфало, щата Ню Йорк твърдят, че ако човек консумира газирани подсладени напитки, докато извършва физически упражнения при температура 35 и повече градуса Целзий, рискът от бъбречни заболявания за него се увеличава.


След като били физически активни и консумирали подсладени газирани напитки, участниците станали по-дехидратирани и нивата на хормона вазопресин в кръвта им се увеличили, а това свидетелства за повишаване на кръвното налягане.


Консумацията на подсладени газирани напитки по време на и след извършване на физически упражнения в горещо време дехидратира, отбелязаха авторите на изследването.


Учените създали лабораторна среда, в която температурата е 35 градуса Целзий. За целите на изследването участниците погълнали 450-грамови подсладени напитки, съдържащи кофеин, или същото количество вода между 4 свързани с физическа активност сеанса, всеки от които с продължителност 45 минути.


Оказало се, че след като изпили напитките, много участници били с повишени нива на креатинин в кръвта си и с понижен индекс на гломерулна филтрация – показател за функционирането на бъбреците. У участниците, които пили вода, нямало подобни промени. Преди началото на изследването участниците изпили по един литър подсладена газирана напитка, съдържаща кофеин, или същото количество вода.


По време на и след изследването консумиралите газирани напитки участници се оплакали от лека форма на обезводняване. Предишни проучвания свързаха консумацията на газирани напитки с повишен риск от бъбречни заболявания.


Четете още: Киселото зеле се оказа по-силно от пробиотиците

Коментари

Новини Варна