IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:26 | 18 февруари 2019
Обновен: 12:43 | 16 април 2024

Изследват още 18 нови проби на хора със съмнение за морбили

Три деца също са със съмнение за болестта - контактували са с болен

По материала работи: Пламен Янков
Изследват още 18 нови проби на хора със съмнение за морбили

18 нови проби за морбили се очакват да бъдат изследвани в Националната референтна лаборатория, съобщава Bulgaria ON AIR. Деца на 1, 2 и 3 годишна възраст са със съмнения за болестта.
 

Те са контактували с болен от морбили. Две от децата са хоспитализирани в болницата в Гоце Делчев, а третото в болница ''Света Анна'' София. Нито едно от тях не е било имунизирано.


Взети са им проби и се очакват да излязат и техните резултати. Директорът на националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев съветва във всички области в страната децата да бъдат имунизирани, а тези, които все още не са, да не се водят в държави, в които има данни за болестта.


Връщащите се от чужбина да избягват контакт поне една седмица с неваксинирани деца под 1-годишна възраст. Остават под наблюдение и петте деца от Разлог с морбили, настанени в инфекциозното отделение на болница "Света Анна" миналата седмица.


Те също не са били ваксинирани и са приети с придружаващо заболяване. В случая 3 от децата са с пневмония.


Още двама души са настанени в благоевградската болница – дете на 9 години и мъж на 27 години. По последна информация и тяхното състояние се подобрява.


Общо установените към момента случаи на морбили в страната са 24.


Четете още: Във Варна тече акция срещу лекари, издавали фалшиви ТЕЛК решения
 

Коментари

Новини Варна