IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:21 | 23 юли 2019
Обновен: 20:56 | 17 април 2024

Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета

Прокуратурата събрала категорични доказателства, че той стои зад атаката

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Facebook

След като вчера обвиненият за хакерската атака срещу сървъв на НАП Кристиян Бойков категорично заяви, че е невинен и че задържането му е атака срещу фирмата, в която работи, днес прокуратурата обяви, че събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че именно той е хакнал базата данни на приходната агенция.

 

"В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството "TAD GROUP" в София, разследващите органи са иззели веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента можело да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава  работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, твърдят от държавното обвинение, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството.

 

Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски, твърдят от пресцентъра на прокуратурата.

 

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора "Авиора консулт", пишат от Държавното обвинение.

 

Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван "Търсене за бивол". След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП  с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

 

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "математика за домашно", с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.

 

Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството, категорични са от Прокуратурата.

 

В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап.

 

В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

 

Държавното обвинение твърди и че е установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна