IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:36 | 19 август 2019
Обновен: 17:20 | 26 април 2024

Доц. Мангъров: Ваксина се превърна в мръсна дума, промените не спестяват нищо

Нови правила за осъвременяване на националната имунизационна политика

По материала работи: Пламен Янков
Доц. Мангъров: Ваксина се превърна в мръсна дума, промените не спестяват нищо

Според промените поставянето на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст се намалява от три на два пъти. Предвижда се и отмяна на пробата Манту. Промените предвиждат и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст да отпадне и да бъде въведена такава срещу коклюш при тези на 12 години.
 

Родители пък са на мнение, че ваксината за варицела трябва да стане задължителна.


Доц. д-р Атанас Мангъров, който е завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, коментира в ефира на "България сутрин", че с тези промени, които трябва да направят имунизациите у нас по евростандарт, няма да бъде точно така. 


"С някои от промените ще го достигнем, а с други ще снижим нашия стандарт, за да стигнем европейския", категоричен беше лекарят.
 

Пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Мангъров обясни, че е добре добавянето на нова имунизация за 12-годишните.
 


"Ваксината за най-честия бактериален менингит, която е направена да се прилага по схема 3+1, ние ще я правим по схема 2+1. Това се прави в повечето страни от ЕС. В Гърция си остават на 3+1. Ще се спестят известни суми, но това, което се прави сега у нас, е по-добро", посочи той.
 

И отбеляза, че са предлага още премахването на още една проба Манту, като остава само една такава, която е на 7-годишна възраст.
 

Доц. д-р Атанас Мангъров завърши с това, че ваксината се е превърнала в мръсна дума и не е добре аплодирането на махането на ваксините. По думите му това пък може да бъде опасно. 


Четете още: Ден на траур в Сливен след убийството на 7-годишната Кристин

Коментари

Новини Варна