IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:30 | 22 януари 2020
Обновен: 08:19 | 24 март 2024

Вода за Перник има до април, най-лошият сценарий е да не завали

Кметът на града обясни, че от яз. "Бели Искър" ще се черпят 600 000 кубика

По материала работи: Слав Велев
Вода за Перник има до април, най-лошият сценарий е да не завали

Пореден удар по перничани донесе авария с довеждащия водопровод до кв. "Железни заводи",  където ще бъде спряно водоподаването, докато не бъде отстранен проблемът.

 

"ВиК уверяват, че днес ще могат да отстранят аварията. Авариите станаха повече, затова имахме и смесване на чисти и мръсни води преди няколко седмици. Пуснахме искане за средства за подмяна на критичната ВиК инфраструктура, те бяха отпуснати, надявам се подмяната да започне до няколко дни", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

 

Той обясни, че се надява до края на деня аварията да бъде отстранена.

 

Владимиров коментира и спасителния план на правителството вода към Перник да бъде доставена от язовир "Бели Искър".

 

"Уверението е, че планът е да се насочи вода към "Бели Искър". При добра организация не трябва да има никакъв риск. Ангажиментът е за 300 литра в секунда и да се изгради трасе от Мало Бучино до Перник. С тях се гарантира, че ще се даде шанс на яз. "Студена" да започне да се пълни", коментира още Владимиров.

 

Той увери ,че сроковете за изграждане на съоръжението са 45 дни.

 

"Водата ще идва пречистена. Много мерки дадоха частичен успех, други бяха отхвърлени. Нямаме други варианти, единственият е да се присъединим към водопреносната мрежа на София", изтъкна Владимиров.

 

Той бе категоричен, че около 600 000 кубика ще бъдат черпени месечно и няма да се повлияе на водния баланс на софиянци.

 

"До около 2 седмици ще ползваме вода от водоземната ни кула. Вода за Перник има за още няколко месеца, разчетите на ВиК показват - до април. Продължава да пада нивото на яз. "Студена", всеки ден нивото му пада с около 5 до 7 см", обясни още Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Според него най-лошият сценарий е април да няма алтернатива и да не е заваляло дотогава.

 

"Не вярвам някой да е против спасителния план и изграждането на това съоръжение. Цялата страна видя кризата в Перник", допълни Станислав Владимиров.

 

Dnes.bg

 

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна