IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:03 | 6 февруари 2017
Обновен: 14:49 | 14 април 2024

Криволичещият път на руския газ за Унгария

С плановете си да изолира Украйна при транзита на газ Москва може да остави без доставки два свои политически съюзника - Унгария и Сърбия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Криволичещият път на руския газ за Унгария

Русия обеща сигурни доставки на природен газ за един от своите големи съюзници в Европа - Унгария. Изпълнението на тази задача обаче може да се окаже по-сложно и руският президент Владимир Путин не изключи всяка възможност за това, пише в коментар "Коммерсант".

 

Руското издание посочва, че в Будапеща Путин и унгарският премиер Виктор Орбан са коментирали различни варианти за пътя на руския газ към Унгария - през "Северен поток" 2, през "Турски поток", продължаване на транзита през Украйна, а дори и връщане на "Южен поток" под някаква форма. Руски експерти посочват, че на база съществуващите обстоятелства най-простият вариант е "Северен поток" 2. За това е нужно само разширяване на съществуващата инфраструктура. Това обаче ще оскъпи доставките. През 2016 година Унгария получи 6 млрд. куб. метра газ от "Газпром" чрез транзит през Украйна, а останалите обеми - през Австрия. Договорът за доставка на газ между Унгария и Русия е с действие до 2021 година. "Газпром" обаче се готви да спре да транзитира газ през Украйна след 2019 година.

 

В момента "Газпром" работи върху два проекта - разширението на "Северен поток" и "Турски поток" в реализация на идеята си да спре транзита през Украйна. Но така два от съюзниците на Москва - Сърбия и Унгария, остават изолирани от газовия поток. И макар и да има техническа възможност, разширяването на инфраструктурата ще оскъпи доставките на газ.Преговори за продължаване на транзита през Украйна също няма да бъдат изгодни за Русия. Ако бъдат реализирани и двата алтернативни проекта, през Украйна ще бъдат транспортирани най-много 15 млрд. куб. метра газ - не само за Унгария, но и за още няколко държави от Балканите. Това ще отслаби позициите на Москва при преговорите с Киев.

 

Затова и за Унгария най-изгодният вариант ще е да получава газ от "Южен поток", посочват още експертите в Русия. На този етап обаче този проект не стои на дневен ред, макар и руският президент да посочи по време на своята визита в Будапеща, че вариант за този газопровод още не трябва да се изключва. "Готови сме да се върнем към него", каза той и допълни, че няма да се сърди на държави като България, че не са проявили мъжество и не са се противопоставили на решенията на Европейската комисия. За да бъде реализиран този път на руския газ обаче Москва очаква гаранции от Брюксел, и това изглежда доста сложно. Дотогава пътят на газа към Унгария, а и други европейски държави ще продължава да криволичи.

investor.bg

Четете още: 15 хектара марихуана и опиумен мак, открити в Мексико (ВИДЕО)

Коментари

Новини Варна