IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:15 | 16 ноември 2017
Обновен: 01:23 | 11 април 2024

Очаква се добра реколта на маслини и зехтин

Три милиона тона маслиново масло се очакват в глобален мащаб

По материала работи: Юлиян Атанасов
Очаква се добра реколта на маслини и зехтин

Очаква се тазгодишната реколта от маслини за ЕС  да бъде добра. Независимо от неблагоприятните климатични условия и различни вредители, които понижиха добивите в страните произвеждащи маслини. По данни на КОПА И КОДЕЖКА най-голям ръст се очертава в Италия. Прогнозата за страната е 320 000 тона зехтин. Това е с 75% над резултатите от 2016г. Производството на португалското маслиново масло ще се увеличи с 58 на сто, а в Гърция повишението ще е с 46% до 285 000 тона. Един от-най малките производители на зехтин в Европейския съюз Франция, ще има с 64% повече от миналата година. Испания тази година ще отчете спад. Причината е  дългите периоди на засушаване. Бъдещата реколта ще донесе над 1 милион тона, това е с 14 на сто по-малко от предходната 2016г. Въпреки това, страната ще остане на първо място по производство на зехтин в света.

 

Три милиона тона маслиново масло се очакват в глобален мащаб. Това е ръст с 12%, сочат цифрите на КОПА И КОДЖЕКА. Това е количеството което се очаква и при маслините за директна консумация. Прогнозата е за рекордните над 2 милиона и половина тона, пише newsbg.eu. Испания единствената страна, която ще прибере по-малко количество. Очакванията са от 13% до 520 000 тона. При южната ни съседка пък има ръст от една трета до 235 000 тона. Италианските производители ще увеличат добивите си с една пета до 48 000 тона.

http://agrozona.bg

Четете още: Амстердам ограничава продажбата на марихуана близо до училища

Коментари

Новини Варна