IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
13:17 | 29 ноември 2017
Обновен: 08:54 | 26 май 2024

Одобриха промени в проектоустава на новия индустриално-технологичен парк

Корекциите са за защита на обществените и общински интереси

По материала работи: Борис Проданов
Одобриха промени в проектоустава на новия индустриално-технологичен парк

Временната „Правна комисия“ съм Общинския съвет даде положително становище на промените в устава на бъдещия „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД. От председателя на местния парламент Тодор Балабанов беше постъпило предложение за корекции в документа с оглед защита интересите на местната власт, избягване на всякакви съмнения с разпореждането с имоти (собственост на дружеството), и последващи разпоредителни сделки, както и защита на обществения интерес.

 

Съгласно приетите промени прехвърлянето на акции от дружеството на трети лица ще бъде забранено. Изключение от това правило е, че акциите ще могат да се купуват от трето лице при условията, определени за приемане на нов акционер.

 

Решението за включване на нов акционер ще се взема от Общото събрание на акционерите, като за прехвърляне на акциите ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала, се посочва в проектоустава.

 

В него е записано още, че трето лице може да придобива акции от капитала на дружеството само след предварителното съгласие на Общото събрание на акционерите, дадено с нарочно решение за приемане на нов акционер и за прехвърляне на акциите, прието с мнозинство 3/4 от капитала.

 

Квалифицирано мнозинство ще е необходимо и за обезпечаване на задължения на акционер или на трети лица с акции от капитала на дружеството, както и за извършването на всякакви други разпоредителни действия.

 

Проектоуставът предстои да бъде разгледан и на предстоящата утре сесия на Общински съвет, на която общинските съветници ще решат дали да се учреди еднолично акционерно дружество „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД. На свое заседание членовете на ПК „Собственост и стопанство“ вече одобриха създаването на такова дружество, което е първата стъпка за изграждане на  индустриален парк в района на островната зона.

 

Още по темата: Създават индустриално технологичен парк във Варна

Коментари

Новини Варна